Natuurramp vermeden, 3000 liter mazout lekt in riolering en gracht

zoutleeuw

In de Zoutleeuwse deelgemeente Budingen dreigde vrijdag 13 oktober heel even een grote natuurramp. Zo’n 3000 liter mazout kwam er terecht in de riolering en de grachten. De hulpverleners konden een ramp vermijden, zo zegt burgemeester Guy Dumst (cd&v) die ook ter plaatse kwam.

De brandweer kwam meteen ter plaatse en dekte alles af om te verhinderen dat de mazout verder zou kunnen doorsijpelen richting de Gete. “De Civiele Bescherming van Antwerpen is ook onderweg met een speciale machine en we hebben containers opgevorderd om de besmette aarde te verwerken. De oorzaak is nog niet bekend, wellicht gaat het om de beveiliging van een overloop die niet naar behoren functioneerde maar dat kan ik niet bevestigen”, zegt de burgervader.

Hoe dan ook is er geen risico op verdere verontreiniging, de Gete is niet ver weg. “Alles werd hermetisch afgesloten over een afstand van 150 meter en er is geen risico dat de mazout in de Gete zou terechtkomen. Alles moet in elk geval worden afgegraven”, besluit Dumst.

mazout zoutleeuw
mazout zoutleeuw

Lees meer over