90-jarige verzamelaar Edouard wordt ereburger van Zoutleeuw: "De man is een wandelende encyclopedie"

edouard

Verwoed verzamelaar en drukker Edouard Peters (90) uit Zoutleeuw mag zich voortaan erbereburger noemen. Dat schrijft burgemeester Guy Dumst (cd&v) op zijn Facebookpagina. “Met zijn legendarische minzaamheid en zin voor humor is hij een van de meest markante figuren van het gemeenschapsleven en een wandelende encyclopedie van de geschiedenis van de stad.”

Edouard werd op 4 februari 1933 geboren in de Begijnhofstraat 3 in Zoutleeuw waar hij zijn hele leven zou blijven wonen. Hij was de jongste van vijf kinderen en had nog drie zussen en een broer. Die laatste, Karl, werd geboren in 1930 en is nog in prima gezondheid.

De nieuwe ereburger verloor zijn vader Jean Charles toen hij zelf zestien was. Die zorgde voor 'aanmoediging van de Belgische soldaten' in de Leeuwenaar die hij achter het front in St. Adresse (Frankrijk) drukte in WO 1 (1914-1918).

"Samen met zijn broer Karl ging hij naar het seminarie in Sint-Truiden. Ze gingen per trein, voor een periode van zes weken, en kregen op zondag bezoek van de familie dan meteen ook de vuile was meenamen en zorgden voor propere kledij”, weet Dumst.

Schat aan informatie uit het verleden

Voor de stad is Edouard een zegen wanneer het gaat over het behoud van de verhalen uit het verleden en ervoor te zorgen dat de geschiedenis niet verloren gaat.

“Hij is erfelijk belast met het verzamelvirus van zijn voorvaders en nonkels die aanzienlijke collecties aanlegden. Doorheen de jaren bouwde hij een collectie uit, die als een ware schatkamer kan beschouwd worden voor informatie over onze stad: boeken, etsen, prentkaarten, posters, tijdschriften, devotie en rouwprentjes, foto’s en meer. Tot ver buiten Zoutleeuw schuimde hij antiek- en rommelmarkten af en bood hij op veilingen om zeldzame artefacten te verwerven. Edouard werd de behoeder en bewaarder van de vele jaargangen van de ‘Leeuwenaer’, een krant die wekelijks verscheen en hij bezit de jaargangen van 1888 tot 1973. “

Edouard opende in 1960, samen met zijn echtgenote Rachel, ook een winkel in schoolgerief en kantoorbenodigdheden maar is toch vooral diegene die de oude familiale drukkerstraditie verder zette, iets wat zijn zoon Jan nu ook doet als vijfde generatie.

“Het koppel kreeg twee kinderen, Jan en Els. Hij heeft ook vier kleinkinderen (Geertrui, Goedele, Nele en Lies) en drie achterkleindochters (Emmaline, Lotte en Rosalijn). Edouard is ook een begenadigd zanger en tot op de dag van vandaag zingt hij nog tijdens zondagsmissen en begrafenissen, iets wat hij al doet sinds 1950. Als volleerd kaligraaf schrijft hij nog altijd gedachteniskruisjes voor de overledenen in Zoutleeuw. Al vele jaren is Edouard een gedreven lid van het bestuur van de vzw Vrienden van Zoutleeuw en lid van talloze Leeuwse verenigingen. Voor al zijn prestaties verlenen we hem met veel plezier het ereburgerschap”, besluit de burgemeester.

Voor zijn verdiensten voor de Parochie kreeg Edouard eerder ook al het Goude Rumolduskruis.

We wensen hem alvast het allerbeste en een dikke proficiat.