Is met Laurens Bergé de opvolging van Bart Swings verzekerd? Twee nieuwe Belgische records!

2 februari 2023 | 09u47 | Gepost door rik.poulman@te…
Laurens Bergé

Tienenaar Laurens Bergé (18) realiseerde medio januari de Belgische records op 500 en 1.000 m. schaatsen. Dat laatste record snoepte hij af van Jason Suttels die deze zomer wereldkampioen skeeleren werd. Dat belooft voor de toekomst.

IJsschaatsen en skeeleren gaan in ons land hand in hand. Zie maar de prestaties van Bart Swings en Suttels. Helaas ontbreekt het ons aan een degelijke infrastructuur om nieuw talent echt te laten doorbreken en moeten onze toppers trainen in Nederland, wat zowel voor henzelf en hun ouders een hele opgave is.

Laurens was amper 4 toen hij met skeeleren begon. Hij was meteen verkocht aan de sport. Het schaatsen kwam erbij na een project van de Belgische Schaatsbond, eind 2021, om jonge talentvolle skeeleraars naar het schaatsen te halen tijdens de winter. Met resultaat.

“Ik ben ervan overtuigd dat een goede infrastructuur heel wat meer kinderen en jongeren op het ijs zou krijgen”, vertelt Laurens. “Zo’n investering is iets wat bovenlokaal moet gebeuren. Voor een stad als Tienen zou zo’n investering een te ware kost betekenen. Sport Vlaanderen en de Vlaamse Overheid kunnen hierin het initiatief te nemen in overleg met verschillende steden en gemeenten. Jammer genoeg komt daar weinig schot in de zaak. Dat is bijzonder jammer, gezien het feit dat België met Bart Swings een olympisch kampioen heeft, iemand die eveneens uit deze regio afkomstig is.”

Die twee records vragen naar meer. “Op het komend wereldkampioenschap in Inzell (10-11-12 februari) wil ik mijn tijden verbeteren. Volgend jaar, mijn laatste als junior, hoop ik geselecteerd te worden voor het WK junioren in Japan en daar snel genoeg te rijden om deel te nemen aan de wereldbekers bij de senioren. Ergens in de kast ligt ook nog een olympische droom.”

De combinatie van topsport met studeren weegt bij momenten wel door. Laurens volgt wetenschappen-wiskunde 8 aan het Sint-Janscollege in Meldert. Bepaald niet de gemakkelijkste richting. En volgend jaar wacht de universiteit. Welke studiekeuze dat wordt, laat hij nog even in het midden.

Lees meer over