Voormalig voetbalveld ‘De Klup’ wordt voedselbos: plukroute tussen Ravel en Grote Gete

3 december 2022 | 12u04 | Gepost door christian.henn…
Vrijwilligers aan het werk

Op het vroegere voetbalterrein van jeugdhuis de Klup, tussen het Ravel-fietspad en de Grote Gete wordt dit weekend een voedselbos aangeplant en geopend. Het voetbalveld ligt op gronden eigendom van de gemeente Hoegaarden, maar de gemeente kon geen subsidies krijgen uit het Europese subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling, omdat dit oude voetbalterrein in Wallonië ligt op grondgebied Geldenaken. In de toekomst zal men langs de plukroute door het nieuwe bos kunnen wandelen.

Het voetbalterrein werd aangelegd door jeugdhuis de Klup op die plaats in 1978, omdat de voormalige suikerfabriek een bezinkingsvijver aanlegde op de plaats van het voormalige terrein. Deze vijver is ondertussen de gemeentelijke visvijver waar de Grand-Pont vissers actief zijn, maar ook op grondgebied Geldenaken. In 1992 verdween de voetbalafdeling van de Klup en sindsdien kwam het terrein in verval. Maar de oude doelen en schuthokjes staan er nog.

Lees verder onder de foto

Robbert Jan voedselbos Hoegaarden
Robbert Jan toont het plan van het bos

Middencirkel

“We gaan wel de structuur van het voetbalveld behouden in het voedselbos. Normaal blijven de doelpalen staan, en uit de hokjes wordt het asbest verwijderd. Ook de middencirkel blijft met exacte afmetingen behouden”, zegt vrijwilliger Björn Steenwinckel.

“We planten gespreid over twee dagen 60 bomen op dit terrein dat groter is dan één hectare. Het is eigenlijk groter van het voetbalveld, want het voedselbos loopt tot tegen de Grote Gete aan, of de taalgrens”, zegt Robbert Jan Jackers, groenambtenaar van de gemeente.

“We hebben vrijwilligers opgeroepen om kleinfruit zoals frambozen, aalbessen en zoveel meer te komen planten. Ook grotere bomen als kastanje, walnoten en perziken worden geplant. Het gaat om 60 bomen in totaal en daarmee groeit het hele terrein vol.”

Lees verder onder de foto

Voedselbos Hoegaarden
De structuur van het oude voetbalterrein blijft bewaard

Zicht op het bos

“Het is de bedoeling dat de mensen vanop het Ravel fietspad zicht krijgen op het bos, met niet onmiddellijk hoge bomen langs de weg. De lagere bomen komen vooraan en het gaat steeds hoger naar achter toe. Vooraan ligt ook een bloemenweide tot aan de middencirkel. Langs de bloemenweide staat dus steeds laagstam. Er zijn gemaaide paden voorzien waardoor men in het voedselbos een plukroute kan volgen. Want iedereen kan hier vrij komen plukken. Langs de paden staat steeds laagstam met daarachter de grotere bomen. Deze paden geven uit op het bestaande pad langs de Gete, waarlangs men naar het Kluisveld of naar het vissershuisje kan”, besluit Robbert Jan.

De aanplanting van het voedselbos vindt plaats op zaterdag 3 en zondag 4 december de hele dag. Op zondag om 14 uur wordt het officieel geopend. Alle vrijwilligers zijn nog welkom aan het Ravel-fietspad.

Zie foto hieronder

Voedselbos Hoegaarden
Overleg bij de aanleg van het voedselbos

Lees meer over