Kans op windmolens in Hoegaarden wordt steeds kleiner: gemeente wil inzetten op zonnepark

4 oktober 2022 | 15u12 | Gepost door christian.henn…
Visualisatie windmolens vanuit Oorbeek

Tot 4 oktober loopt het openbaar onderzoek naar de inplanting van vier windturbines tussen Hauthem, Hoxem en Oorbeek, en het College van Hoegaarden besliste maandag al deze nieuwe aanvraag van Engie ook negatief te adviseren. De gemeente daarentegen wil inzetten op de realisatie van een zonnefarm, achter de parking E40 in Outgaarden, op de grens met Wallonië. Die opgewekte elektriciteit zou dan kunnen verkocht worden aan de NMBS, ofwel kunnen de inwoners erin participeren.

Tegen de vorige aanvraag van Engie werden al 551 bezwaren ingediend en de gemeenten Hoegaarden en Tienen adviseerden toen negatief. De Franse holding Engie diende een nieuwe, aangepaste aanvraag in voor de plaatsing van vier 150 meter hoge windmolens, maar de gemeente houdt voet bij stuk.  Het burgerplatform ‘Leefbaar Hoegaarden’, voert hier ook al langer actie tegen. De gemeente Hoegaarden gaf voor de aanvragen van Engie ook al negatief advies aan aanvragen van Elicio.

Lees verder onder de foto

Zonnepanelen komen achter parking en tankstation E40
De zonnepanelen komen achter de HST-lijn aan de parking en benzinestation E40 (Foto Google Maps)

Niet geschikt voor windmolens

Schepen Hans Decoster (CD&V), verduidelijkt de energieplannen van de gemeente:  “De provincie Vlaams-Brabant heeft studies uitgevoerd en daaruit blijkt dat we niet geschikt zijn voor windmolens, maar dat er wel mogelijkheid is voor een zonnepanelenpark”

“We hebben 4 ha grond in aankoop achter het benzinestation aan de E40 in Outgaarden, ter hoogte van Kappendaal. (Zie kaart) Dit is grond, nog een overblijfsel van de aanleg van de E40, die ons aangeboden werd door het agentschap AWB. Het gaat niet om landbouwgrond, dus een zonnepark is mogelijk.

“Wij willen vergroenen, we willen autonoom zijn qua energievoorziening en we nemen nota van het energiedelen naar andere locaties, dat er in 2023 zou komen. Als we dat realiseren hebben we meer elektriciteit dan nodig. Ofwel kunnen we het verkopen aan de NMBS, die daar een grote schakelkast heeft, naast de HST-lijn, ofwel kunnen we de burgers laten participeren”

Lees verder onder de kaart

Kaart van de inplanting E40 Hoegaarden
De kaart van de inplanting achter de parking E40

6000 of 12000 zonnepanelen?

“Dan zou iedere Hoegaardier kunnen investeren in zonnepanelen, zonder die op zijn eigen dak te moeten plaatsen. Het probleem is dus de distributiekost, maar daar wordt aan gewerkt.”

“We kunnen 3000 zonnepanelen per hectare zetten, dus maximaal 12.000. Maar we kunnen uiteraard ook opteren voor de helft en verder bomen planten”, besluit Decoster. “We laten ons niet vastpinnen op een datum, maar we willen hier zo snel mogelijk werk van maken. Nu nog wachten op de wetgeving”

Lees meer over