Hoegaardse chef Frank Fol is Vlaams-Brabants gezicht van Week Zonder Vlees

Frank Fol

Mastercook Frank Fol uit Hoegaarden is ambassadeur voor Vlaams-Brabant van de Week Zonder Vlees. Die start binnen drie weken op 23 oktober. De campagne kon meteen rekenen op de steun van 29 partners uit de voedingswereld en daarbuiten.

Fol is geen onbekende in de culinaire wereld. Jaren lang was hij voorzitter van de Mastercooks en sinds jaar en dag is hij promotor van het kokerellen zonder vlees. Eerder riep hij al een waardering in het leven naar het evenbeeld van de michelinsterren. Chefs die succesvol koken zonder vlees krijgen van hem een quotering in radijsjes. Vijf radijsjes zijn er voor de chefs die het meer dan uitstekend doen.

In elke provincie krijgt de campagne een gezicht en in Vlaams-Brabant is dat dus Frank Fol. Bedoeling van de campagne is een positieve impact teweeg te brengen op het klimaat : “Ik geloof dat er een balans moet zijn in onze voeding. Op dit moment wordt er nog steeds te veel vlees gegeten, en daarom ondersteun ik dit initiatief. De campagne kan gewoonten veranderen en ons laten zien dat er ook andere opties zijn. Door meer groenten te eten kunnen we zowel onze gezondheid als het milieu verbeteren”, zegt Fol.

De campagne roept op om een week lang geen vlees te eten en een flexitarisch eetpatroon aan te kweken, waarbij dierlijke producten worden afgewisseld met vegetarische en plantaardige alternatieven.

“Door geen vlees te consumeren tijdens de Week Zonder Vlees verlaag je de milieudruk van je voeding. Je bespaart namelijk 18,3 kg aan CO2-equivalenten, ofwel broeikasgassen. Dit komt neer op zo’n 95 km autorijden”, aldus de initiatiefnemers.  

In ons land is het de eerste keer dat de, van oorsprong Nederlandse, campagne wordt georganiseerd. Het is meteen het begin van een Europese uitrol en de campagne wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Europese Commissie.

Iedereen kan meedoen door zich op www.weekzondervlees.be  aan te melden.

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play

Lees meer over