Nieuwe tempel in Sint-Truiden ook belangrijk voor Sikhs in Hageland: “Sikhs zijn zoals aardappelen, je vindt ze overal.”

Tempel Sint Truiden
In Sint-Truiden werd zondag 8 augustus de nieuwe Sikh-tempel Gurudwara op de Diestersteenweg ingehuldigd. Onder de aanwezigen Kamaljit Singh (47) en zijn familie uit Geetbets die in de regio meerdere nachtwinkels en een frituur uitbaat. Wij hadden met hen een exclusief gesprek over Sikhs zijn in ons land. “Na de terreuraanslagen, van enkele jaren geleden, kwamen mensen ons vertellen dat wij goede moslims waren, velen weten absoluut niets over onze religie en daarom proberen wij op verschillende manieren iedereen, die dat wil, bekender te maken met onze cultuur.”

De nieuwe tempel zou eigenlijk vroeger de deuren openen maar ook hier zorgden de coronamaatregelen ervoor dat dit werd uitgesteld. "Met de groeiende Sikh-gemeenschap in de regio was het nodig om een grotere tempel te bouwen en bovendien was de oude helemaal versleten. Sikhs zijn als aardappelen, je vindt ze overal, in de regio rond Sint-Truiden zijn er heel veel omdat ze er in de fruitpluk werken maar ook in het Hageland vind je best veel Sikhs. De bouw van de tempel werd betaald door giften, er werd hiervoor meer dan 2 miljoen euro ingezameld. Wij krijgen geen subsidies maar mensen uit onze gemeenschap geven allemaal met plezier wat ze kunnen. Iedereen komt in de tempel ook helpen als vrijwilliger, sommigen brengen dan bloemen mee terwijl anderen aankomen met lentils of ander eten. Niemand is verplicht en iedereen is vrij om in de keuken te helpen maar we zijn er nu eenmaal allemaal voor elkaar en ook voor anderen. Ook wij als familie zullen er gaan helpen en bidden”, vertelt Kamaljit die, net als de andere gezinsleden leeft volgens de regels van zijn religie. “Wij knippen bijvoorbeeld onze haren nooit, roken niet en drinken geen alcohol, we eten ook geen vlees. Daar zijn telkens goede redenen voor. Alle mannen hebben ook dezelfde familienaam, met name Singh en dat betekent leeuw. Bij vrouwen is de familienaam steevast Kaur wat dan weer staat voor prinses. Op die manier zijn we eigenlijk allemaal familie van elkaar want gelijkheid is een belangrijke troef”,  gaat dochter Anshpreet Singh (17) verder.

Lees verder onder de foto. 

Sihks
De familie leeft volgens de regels van hun religie en wil mensen ermee kennis laten maken.

Onbekend is onbemind

Samen met haar mama Jaspreet Kaur (40) startte ze een tijdje geleden een project op in twee scholen in de regio. ““Toen onze zoon in de basisschool problemen kreeg omdat hij een hoofddoek droeg, iets wat voor ons belangrijk is, besloten zij om infodagen te organiseren voor zijn leerjaar. De school was daar enthousiast over en vroeg of ze dit voor alle jaren wilden doen”, legt Kamaljit uit.

Lees verder onder de foto. 

Nieuwe tempel
De nieuwe tempel opende zondag de deuren.

Jaarlijks gratis voedsel uitdelen

Zijn dochter was meteen voor het initiatief gewonnen en wil het graag uitbreiden naar andere scholen die interesse hebben in het initiatief.  “We geven er tekst en uitleg aan de kinderen zodat die ons beter begrijpen en we willen dat eigenlijk ook in andere scholen gaan doen. Wanneer mensen meer inzicht krijgen in onze religie en cultuur begrijpen ze beter waarom we bepaalde zaken niet doen of net wel. Zo bijvoorbeeld is één van de basisregels dat niets van jou is maar van iedereen. Elk jaar bedelen we 13 dagen op verschillende plaatsen in Vlaanderen gratis voedsel en vertellen we mensen ook daar over ons. Niets is van ons, alles is van God. In tegenstelling tot het Hindoeïsme geloven wij maar in één God en dat is de Profeet. Er waren 10 menselijke profeten. De 11de, Goeroe Granth Sahib, is ons Heilig Boek, zeg maar onze leidraad tot vandaag de dag, je kan het ietwat vergelijken met de Bijbel voor Christenen. Wij geloven ook niet in het kastensysteem, voor ons is iedereen gelijk en evenveel waard”, gaat de dochter verder.

Lees verder onder de foto. 

Dochter Sikhs
De dochter wil de Sikhs-cultuur uitleggen zodat mensen hun beter begrijpen.

Eet eerst iets vooraleer het koud wordt

Dat  het de familie menens is, ervaren we aan den lijve wanneer mama Jaspreet uit de keuken komt met allerlei lekkers. “Eet eerst even want anders wordt het koud.”

Terwijl we genieten van een aantal Indische vegetarische gerechten vertelt Kamaljit verder.  “De tempel is een heilige plaats. In India worden er in Sikh-tempels 7 dagen op 7 gratis eten bedeeld aan arme mensen. We zullen mensen altijd helpen wanneer we dat kunnen en ook in onze tempel zullen we op zondag eten bedelen aan zij die het nodig hebben. Als Sikh leer je hard te werken en te delen zoveel je kan."

Die filosofie hanteren ze ook in de regio waar ze wonen en hun winkels en frituur uitbaten. “Vorig jaar brak er brand uit in het appartement boven één van onze nachtwinkels. Dat zorgde best voor veel problemen en wat financiële besognes maar als ik dan zie hoeveel steun ook wij kregen van de mensen weet ik dat we goed bezig zijn”, besluit Kamaljit.  

Sikhs
Kamaljit met zijn dochter, burgemeester Veerle Heeren en bevoegd schepen bij de opening van de nieuwe tempel.

Lees meer over