Windmolen in Boutersem gerestaureerd, met dank aan provincie en privé-investeerders

molen boutersem

De windmolen in de Boutersemse deelgemeente Willebringen werd gerestaureerd en het resultaat werd dinsdag ingehuldigd. Het gaat om een project van de provincie Vlaams-Brabant en Regionaal Landschap Zuid-Hageland. 

Het houten interieur van de romp van de windmolen werd  gerestaureerd. Ook de omgeving werd landschappelijk ingekleed ​ met de aanplant van groen. Op zondag 2 juni kan het grote publiek het resultaat gaan bekijken tijdens het molenfeest.

Wat voorafging 

In 2017 kochten Maarten Stillaert en Julie Lauwers de windmolensite in Willebringen. De ‘Molen Laermans’ of ‘Molen Wits’ is genoemd naar de vroegere molenaars. “In de molen wordt geen graan meer gemalen maar de stenen windmolenromp vormt wel nog een opvallend element in het landschap en herbergt nog heel wat verhalen uit het verleden”, luidt het bij de initiatiefnemers van de restauratie en ook de kopers waren enthousiast en zagen het project meteen zitten.

 “We werden verliefd op de rijke geschiedenis van de molen en wilden van het begin de molenromp in stand houden en in zekere mate herstellen. Dankzij het 360° erfgoedproject met het Regionaal Landschap Zuid-Hageland en de provincie Vlaams-Brabant is het herstel in een stroomversnelling geraakt’, zegt Maarten.

Meer erfgoed in de kijker stellen

Voor de provincie is het project dan weer ideaal om verschillende soorten erfgoed in de kijker te zetten, zo weet ook gedeputeerde van Erfgoed Tom Dehaene (cd&v). “We zijn blij dat er zo’n diversiteit is en dat er nu aandacht gaat naar een molenromp. Het is interessant dat ook niet meer functionerende molens of onderdelen toch bewaard blijven”, 

Joachim Lambrechts van Regionaal Landschap Zuid-Hageland is eveneens blij met het project. “In dit project combineerden we werken aan de molen zelf met aanplantingswerken rondom. In de molen werd vooral gewerkt aan de houten balken, vloeren en de poort zodat de molen veilig toegankelijk blijft, maar met het behoud van zoveel mogelijk authentieke elementen. In de omgeving van de molen werden twee hoogstamboomgaarden, een houtkant en enkele heggen aangeplant. Hierbij werd er over gewaakt dat de voornaamste zichten op de windmolen gevrijwaard blijven zodat de voorbijkomende wandelaars en fietsers van het zicht op de molen in een groen kader kunnen genieten.”

Op zondag 2 juni, van 13.30 tot 18 uur, is de private molen tijdens het molenfeest gratis te bezoeken. Er zijn doorlopend rondleidingen, een fototentoonstelling over het verleden van de molen, een kinderworkshop, een springkasteel, wandelingen en hapjes en drankjes.

Meer info: https://www.rlzh.be/agenda/molenfeest-willebringen

Boutersem