Vooruit Boutersem wil gecombineerde lijst voor gemeenteraadsverkiezingen: "Mensen voelen zich in de steek gelaten"

Vooruit

Vooruit Boutersem wil naar de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024 trekken met een gecombineerde kieslijst onder de naam Voor Boutersem. Op die manier wil de partij een sterkere focus op lokaal beleid en engagement leggen over de partijgrenzen heen. “Vaak zijn er raakpunten tussen verschillende partijen en politici te vinden, maar heerst er soms toch een terughoudendheid om echt samen te werken en elkaars input ter harte te nemen.”

Met andere woorden, binnen het nieuw initiatief zijn ook mensen welkom met een andere politieke kleur.

“ De belangen van Boutersem primeren op die van de nationale politieke partijen en daarop moet de focus liggen. Een eerste stap in die richting is de vorming van een gecombineerde kieslijst, waarbij we de handen in elkaar slaan met een aantal kandidaten van buiten de partij”, zegt Vooruit Boutersem voorzitter Glenn Van Rillaer.

“Minder mensen zullen gaan stemmen”

Volgens Van Rillaer kijken heel wat mensen met een negatieve blik naar de politiek. Hij vreest ook dat, door de afschaffing van de stemplicht, veel mensen niet naar de stembus zullen gaan.

“Mensen zijn teleurgesteld en voelen zich in de steek gelaten door politici. Tel daarbij de afschaffing van de opkomstplicht voor de lokale verkiezingen en je kan voorspellen dat er minder mensen dan ooit hun stem zullen gaan uitbrengen, laat staan dat ze deel willen uitmaken van een traditionele lokale partij of kieslijst. Simpelweg omdat ze er niet meer in geloven. Dat is niet alleen nefast voor de democratie, maar zorgt er ook voor dat goede krachten zich aan de zijlijn houden en de lokale politieke partijen op geëngageerde mensen inboeten, op enkele uitzonderingen na.”

Precies daarom komt de partij met het nieuwe initiatief. “Op lokaal niveau willen we inspelen op de noden in de regio en we willen dat doen door zoveel mogelijk gebruik te maken van de kennis van onze inwoners. Om dat waar te maken, durven we ook te kijken naar mensen die niet noodzakelijk bij de traditionele zuilen willen aansluiten. Dus trekken we naar de verkiezingen met een sterke lijst die bestaat uit politieke ervaring, nieuwe invalshoeken en een gezonde portie boerenverstand, ook als die invalshoeken en dat gezond verstand van buiten de partij komen”, gaat Van Rillaer verder al zal het nieuwe project wel stevig blijven inzetten op een sociale insteek.

Voor alle duidelijkheid Vooruit blijft in Boutersem ook bestaan als partij.

“Nu alles is afgestemd met goedkeuring door zowel de lokale als nationale vertegenwoordiging van de partij, kunnen we verdere rekruteringsgesprekken organiseren. We komen binnenkort naar buiten met nieuwe samenwerkingen en ons beleid”, besluit Van Rillaer.

Lees meer over