VIDEO: Woonwijk in Boutersem kreunt onder vliegenplaag: “Al duizenden doodgemept maar het krioelt nog altijd van de vliegen”

vliegen

Een woonwijk in de Koppeleikenstraat in de Boutersemse deelgemeente Kerkom wordt geplaagd door duizenden vliegen. Sven Muës baat er zomerbar God Zei D(r)ank uit en zag zich hierdoor verplicht om een gepland evenement in juni te annuleren. De pogingen om aan het probleem te verhelpen, hebben tot vandaag nog geen resultaten opgeleverd. “We wonen op het platteland en liggen niet wakker van wat vliegen maar dit is echt ongezien”, zegt Muës.

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

In de winter baat Sven een wijnbar uit, in de zomer organiseert hij in de tuin een Zomerbar en staan er ook enkele evenementen op het programma met optredens, drinken en de nodige hapjes maar het eerste event op 8 juni annuleerde Sven intussen.

“De ellende begon enkele weken geleden. Tijdens een communiefeest doken de vliegen op en het ging meteen over duizenden beestjes. Ze zaten echt overal en er was geen ontkomen aan. Mensen moesten servetten over hun eten leggen die ze dan vliegensvlug moesten optillen om snel een vleesje van hun bord te nemen. Ook hun kledij zat vol vliegen, net als onze tap en barhoek.Dit kan ik mijn klanten niet aandoen want dat is beschamend. Daarom annuleerde ik intussen het event op 8 juni, de twee overige optredens staan later in de zomer gepland en ik hoop dat de plaag tegen dan onder controle is. Het is zeer jammer dat het event in juni niet kan plaatsvinden want ik stak best veel energie in het aankleden van de Zomerbar. Alle drie de evenementen waren ook uitverkocht”, zegt Muës, die niet de enige is die last heeft van de vliegenplaag. “Mensen in een straal van een kilometer rond onze bar hebben er last van. We hebben er al duizenden doodgemept en nog blijven ze massaal aanwezig. De vliegenval zit op een dag tijd vol.”

Lees verder onder de f oto.

vliegen
De vliegenval zat meteen bomvol
Vliegen
Ook de kledij zat vol vliegen

Nog niet verlost van vliegen

De uitbater verwittigde de gemeente en die nam op haar beurt contact op met de dienst omgevingsinspectie Vlaams-Brabant. “Die zou de broeihaard gevonden hebben en die uitgedoofd hebben, de regen moest ook helpen bij het bestrijden van de beestjes maar dat heeft duidelijk niet echt geholpen want het krioelt hier nog altijd van de vliegen. We hebben de gemeente, die echt wel haar best doet om aan het probleem te verhelpen, opnieuw op de hoogte gebracht”, besluit Muës. 

Onderstaand nog enkele foto's (Sven Muës) die de plaag illustreren.