Onenigheid op gemeenteraad over heraanleg Kerkplein

Kerkplein

Vooruit Boutersem keurde als enige partij op de jongste gemeenteraad de samenwerking met de bouwheer voor het ontharden van het Kerkplein en een deel van de Dorpstraat niet goed. Volgens hen zijn er te weinig details bekend om dit goed te keuren. De meerderheid vindt nochtans dat ze heel transparant te werk gaan. 

Boutersem is één van de gemeenten en steden die geslecteerd werden om deel te nemen aan een project van Vlaanderen dat moet leiden tot ontharding van het terrein, betere waterinfiltratie en biodiversiteit, maar ook tot kennisopbouw en -deling over hoe ontharding en vergroening mogelijk gemaakt kunnen worden.

Hiervoor trekt Vlaanderen ruim 9,5 miljoen euro uit om de initiatiefnemers te ondersteunen met subsidies en projectbegeleiding.

Het gaat om een  samenwerking tussen de gemeente, het Agentschap Natuur en Bos (ANB) en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Concreet werden er voor Boutersem 15 deelprojecten geselecteerd, die de komende jaren onder de loep genomen zullen worden (cf onderstaand plan).

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play
Boutersem

Te weinig details bekend

Op de laatste gemeenteraad lag het punt over het ontharden van het kerkplein en een deel van de Dorpstraat voor ter stemming. Er werd gevraagd om de samenwerking met de bouwheer goed te keuren, zodat er een ontwerp voor dit project kon worden opgemaakt, iets wat de oppositiepartij dus niet deed.

Omdat de ontharding en het ontwerp slechts een klein deel van een zeer groot project uitmaken en het al over een aanzienlijke som geld gaat zonder dat er al een concrete wijziging aan te pas komt, vroeg gemeenteraadslid Glenn Van Rillaer hoeveel de gemeente voor het project Kerkplein moet bijdragen en hoeveel er gesubsidieerd zou worden. “Schepen Janina Vandebroeck gaf mee dat dit specifieke deel gebudgetteerd is in 2023, maar dat er geen concreet bedrag gegeven kan worden, omdat het slechts om een deel binnen een groter geheel gaat. Subsidies worden overigens ook altijd pas achteraf toegekend. Volgens ons moet er echter toch minstens een geschat percentage gekend zijn, want zonder die informatie is het ook niet mogelijk om een iets of wat accuraat budget vast te leggen. Bovendien is er volgens ons te weinig zekerheid over de continuïteit aangaande sociale activiteiten en parkeergelegenheid ter plaatse”, luidt het bij Vooruit die hun fiat dus niet gaven.

Dat wil niet zeggen dat ze in het project geen potentieel zien, de partij begrijpt ook dat er in een onderzoeksfase weinig concreet naar voor kan worden gebracht naar uitvoering toe.

“ Maar we hebben ons onthouden in de stemming omdat we als oppositiepartij vandaag te weinig duidelijkheid hebben over de financiële gevolgen en omdat er te weinig garanties zijn over het al dan niet blijven bestaan van de huidige parkeergelegenheid en de sociale activiteiten die er vandaag georganiseerd worden.Daarnaast staat het als een paal boven water dat er de voorbije jaren enorm veel projecten opgestart zijn en we dus ook voorzichtig moeten omgaan met de financiële middelen die we hebben. 456.750 euro excl. BTW – of 552.667,50 euro inclusief BTW – is tenslotte geen peulschil”,gaat Van Rillaer verder.

Vooruit vraagt meer  betrokkenheid door middel van een aparte werkgroep waarin elke partij vertegenwoordigd is. Op die manier wil de fractie de progressie in zowel dit project als het volledige 15-delige dooraderingsproject nauwer mee opvolgen en op basis daarvan input geven. “We hopen dat het idee wordt meegenomen en er effectief zo’n werkgroep wordt opgestart,” besluit Van Rillaer.

Inspraak voor iedereen is verzekerd

Schepen Janina Vandenbroeck (Open Vld)  is ietwat verbaasd over de reactie van de oppositie want, zo zegt ze, is ze over het dossier meer dan open."Op 1 juli  organiseren we een informatievergadering over de 15 deelprojecten voor alle geïnteresseerden. Het plein in kwestie is vandaag niet mooi en daar we willen daar graag een soort beleving maken van water en groen. Vanzelfsprekend moeten we alle aspecten onderzoeken, ook inzake parkeergelegenheid, beleving, water en groene zones.In detail treden is vandaag echt onmogelijk maar op de informatievergadering zullen we het project zeker toelichten. Ik wil transparant werken, zowel naar collega politici toe als de bevolking."

Lees meer over