Ondanks oorlog stelt fotograaf Eddy Verloes toch tentoon in Rusland: "Culturele boycot is geen goed idee"

Eddy Verloes (onderaan rechts) is niet te vinden voor een culturele boycot.

Net nu het conflict tussen Rusland en Oekraïne volop woedt gaat Boutersems fotograaf Eddy Verloes (62) tentoonstellen in Rusland. “Een culturele boycot lijkt me geen goed idee, dan verbreek je alle banden, ook met artiesten die naar Europa wensen te komen om een expo te organiseren en op die manier hun stem van verzet kunnen laten horen.” Zelf trekt Verloes binnenkort op tournee met een theatershow rond zijn foto's. 

Verloes stelt van 11 tot 27 maart zijn fotoreeks Losing Our Minds, waarmee hij al heel wat nationale en internationale prijzen in de wacht sleepte, tentoon in de Space Place Gallery of Contemporary Art in Nizhny Tagil (Oeral). “Het thema van die foto’s kan niet actueler zijn want het portretteert een groep chassidische Joden die opboksen tegen de storm aan de Belgische kust. Onlangs hoorde ik iemand in het journaal haar vrees uiten voor een Derde Wereldoorlog, het gaat toch niet weer beginnen zei de vrouw letterlijk. Op mijn foto’s zie je Joodse jongemannen die, met hun uitgelatenheid tegenover de onzichtbare krachten van de wind, zorgen voor een choreografie van wapperend zwart stof, dansende lokken en sidderende lichamen, maar we zien toch vooral veel wit van het strand, de plek waar de geschiedenis verwaait als as uit een urn.”

Culturele boycot is geen goed idee

De fotograaf moest niet lang nadenken over het al dan niet laten doorgaan van de tentoonstelling. “Natuurlijk lag deze tentoonstelling al maanden geleden vast en keek ik met een bang hartje naar de huidige dramatische ontwikkelingen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne maar ik vond niet dat ik het event moest afgelasten. Een culturele boycot is volgens mij geen goed idee.  Dat zou namelijk zware gevolgen kunnen hebben. Heel wat Russische kunstenaars en prominente figuren uit de Russische culturele wereld hebben zich trouwens al uitgesproken tegen de agressieve daden van Poetin. We mogen de standpunten van de Russische regering niet verwarren met de standpunten van bijvoorbeeld Russische uitgevers. Als deze laatsten binnenkort niet meer op Europese boekenbeurzen vertegenwoordigd zullen zijn, wordt het dan niet moeilijk om hun auteurs een forum te bieden? Als we alle Russen weren van culturele evenementen legt Europa de Russische proteststem het zwijgen op en isoleert het dus ook al degenen die de oorlog willen stoppen. Als we geen kennis meer nemen van wat er reilt en zeilt in de Russische cultuur en maatschappij, en als we daarenboven verhinderen dat Russen op de hoogte worden gehouden van wat het Westen te bieden heeft, lopen we het risico om de polarisatie nog te versterken. Met wie je niet kent, voel je niet mee. Dit zou alleen maar koren op de molen zijn van de oorlogsretoriek en we zouden vrij snel in Orwelliaanse toestanden kunnen terechtkomen waar alle nuance zoek is.”

Lees verder onder de foto. 

Eddy Verloes
"Foto's van chassidische Joden die vechten tegen de storm, symbolisch en universeel geladen beelden."

Een culturele boycot is volgens mij geen goed idee, dat zou namelijk zware gevolgen kunnen hebben.

Eddy Verloes

Benieuwd naar reacties van Russen

Verloes is alvast benieuwd naar de reacties van de galeriehouder en de genodigden. “Vraag is natuurlijk hoeveel mensen er zullen komen opdagen en ik vraag mij ook best af hoe ze zullen reageren. Er zijn een aantal confronterende en donkere foto’s bij van de chassidische Joden die vechten tegen de storm, symbolisch en universeel geladen beelden van mensen die je momenteel zou kunnen identificeren met de Oekraïense bevolking die op de vlucht is geslagen. “

Lees verder onder de foto. 

Eddy Verloes
Samen met anderen trekt Verloes binnenkort door Vlaanderen met een theatershow rond de fotoreeks.

Theatershow in eigen land

Ook in ons land blijft de fotoreeks voor nieuwe initiatieven zorgen. Eerder al werd er muziek gecomponeerd bij de beelden en ook schrijver-dichter Benno Barnard schreef teksten bij de foto’s. “Binnenkort trek ik, samen met Barnard, de muzikanten, technicus Koen Stroobants en dichter-schrijver en gewezen journalist Geert Van Istendael door Vlaanderen met de voorstelling Buiten Zinnen. We organiseerden al een try-out waar het publiek enthousiast reageerde en we trappen de tournee af op 9 maart in de Antwerpse Arenberg.”

Tickets kan je bestellen via https://www.arenberg.be/nl/programma/benno-barnard-geert-van-istendael-eddy-verloes/609/

Lees meer over