Inhuldiging van het Sterrebornepad en opening van het Bos van de Hoop in Butsel

12 december 2021 | 20u59 | Gepost door christian.henn…
Bos van de Hoop

Aan de terreinen van Racing Butsel huldigde Boutersem de nieuwe wegel ‘Sterrebornepad’ in, terwijl aansluitend het nieuwe ‘Bos van de hoop’ geopend werd, een bos voor iedereen die een verlies te verwerken heeft.

Deze opening ging gepaard met een eerste grote aanplant die samen met inwoners werd gedaan. Regionaal landschap begeleidde deze aanplant. Er was ruimte voor toelichting door het gemeentebestuur, een gedicht van de dorpsdichter en ook het verhaal achter de betekenis van dit bos. Ook op vlak van biodiversiteit krijgt dit bos een belangrijke functie toebedeeld. Er wordt sterk ingezet op een hoge variatie in boomsoorten, die zich goed voelen bij de bodem en de lokale groeiomstandigheden.

De gemeente startte vorige winter met de aanplant van een nieuw bos in de Sterrebornestraat, in samenwerking met Bosgroep Vlaams-Brabant vzw. De gemeente kiest met de aanleg van dit ‘bos van de hoop’ voor een belangrijke sociale en maatschappelijke invulling, een plek waar mensen rust, troost of hoop  kunnen vinden. De natuur werkt helend en daar wilt ook dit bos haar betekenis aan geven.

Lees verder onder de foto

Bomen planten
Heel wat deelnemers aan de boomplanting

Sterrenkinderen

Schepen Tinne Alaerts (CD&V) is de initiatiefneemster en vertelt trots: ‘Toen dit perceel te koop kwam hebben we als gemeentebestuur niet getwijfeld. Dit was ideaal om aan de noodzakelijke bosuitbreiding in onze gemeente te doen. Eens de plannen voor het nieuwe bos concreet werden, ging ik op zoek naar een mooie betekenis. Er werd gedacht aan een huwelijksbos of een geboortebos, maar al snel kruiste mijn pad met een koppel dat de nood aan natuurheling duidelijk stelde. Ze vroegen zich luidop af of de gemeente meer kon doen om stil verdriet een symbolische aanwezigheid te geven. In de eerste plaats wordt dit bos van de hoop dan ook gekoppeld aan een plekje van rust en hoop voor (ouders van) sterrenkinderen.”

Gemeentebestuur
Ook het gemeentebestuur was aanwezig

480 jonge boompjes

“ Maar het gaat breder, het bos wil een plaats van zuurstof zijn voor eenieder die een verlies te verwerken heeft.” Schepen Alaerts vervolledigt: “Wie nood heeft aan die troostende natuur om het gemis een plaats te geven, kan hier terecht. Tijdens de aanplant waren hier een mama en haar dochter aanwezig om een boom te planten voor een overleden vriendin en een collega. Ze creëren een natuurlijke plek ter herinnering. Exact dat is de reden voor dit belangrijke initiatief.’

Inwoners jong en ouder konden met schop in de hand een boom aanplanten, in totaal wel 480 nieuwe jonge bomen.  Nadien kon er gewandeld worden op de trage wegen.

Lees meer over