Fotograaf Eddy Verloes uit Boutersem sluit succesvol 2021 af in Mechelen

19 december 2021 | 18u44 | Gepost door christian.henn…
Eddy Verloes en galeriehouder van Harmut

Dat 2021 voor de inmiddels internationaal doorgebroken fotograaf Eddy Verloes een succesvol jaar is geweest, is het minste dat je kan zeggen. “Het hield maar niet op” zegt Eddy. Met internationaal hoog gewaarde prijzen als ‘Travel Photographer of the Year’ en de Siena Creative Photo Awards Winner als twee van de vele topmomenten, kan Verloes terugblikken op een meer dan geslaagd fotojaar. Nu sluit hij samen met beeldhouwer Edward Vandaele in Gallery Artmut in Mechelen, het jaar af.

 “Het enige minpuntje dit jaar was dat je, omwille van de inmiddels reeds gekende covidperikelen,  niet altijd je prijzen ter plaatse kon gaan afhalen”, zegt Eddy, In het geval van de “Siena Creative Awards” was dit toch wel een domper op de zege.

Buiten zinnen

Dat zijn inmiddels wereldbekende foto’s van de chassidische Joden aan de Belgische kust uit zijn project ‘Buiten zinnen/Losing Our Minds’ zo’n wereldwijde diaspora zouden meemaken, had hij misschien wel kunnen verhopen, maar was in zijn stoutste dromen wellicht nooit opgekomen. “Je weet natuurlijk als fotograaf dat je een unieke reeks hebt gemaakt, maar je hebt het raden naar de impact ervan.” Dat er dan ook nog een soort sneeuwbaleffect zou van komen, heeft alles met toeval te maken, volgens Eddy. Zijn foto’s werden opgemerkt door de Joodse gemeenschap die hem dan in contact brachten met de bekende Nederlandse schrijver- dichter Benno Barnard die de foto’s als inspiratiebron gebruikte voor zijn gedichten, die nadien dan in het Engels werden vertaald en op muziek werden gezet door de Belgische band ‘The River Curls Around The Town’.

In culturele centra

Dit unieke project werd dan opgepikt door het boekingskantoor Rumoer dat het vanaf maart 2022 heeft geprogrammeerd in verschillende culturele centra, waaronder Arenberg Antwerpen, CC De Grote Post Oostende en CC De Kruisboog Tienen. De foto’s van Eddy Verloes, de gedichten van Benno Barnard en de muziek van ‘The River’ werden gebundeld in het prachtig uitgegeven boek + cd ‘Buiten zinnen/Losing Our Minds’ door Poëziecentrum Gent uitgegeven in het voorjaar 2021.

En nu is er ook de voorstelling waar beeld, zinnen en muziek in elkaar overvloeien. Benno Barnard en Eddy Verloes vertellen en dragen voor. The River Curls Around The Town zorgt voor de muziek. Dichter-schrijver en voormalig VRT-journalist Geert van Istendael leidt de avond in goede banen

Expo in Mechelen

Fotograaf Eddy Verloes exposeert momenteel in Mechelen samen met beeldhouwer Edward Vandaele. wiens werk hij enkele jaren geleden aan de Belgische kust heeft ontdekt en weten te appreciëren. De zeggingskracht in de werken van Vandaele is enorm belangrijk. “Misschien is dat de reden dat we elkaars werk zo enorm appreciëren, zegt Vandaele. "De foto’s die Eddy maakt zijn niet zomaar foto’s, maar beelden met een enorme zeggingskracht, een universeel sprekend verhaal een een bijzondere gelaagdheid.”

De komende weken loopt nog de expo in Gallery Artmut aan de Pareipoelstraat 3 in Mechelen, tot zondag 23 januari 2022. Op de foto Eddy Verloes met galeriehouder Hartmut De Maertelare.

Van 20 januari tot 12 februari 2022 is de expo ‘Buiten zinnen/Losing Our Minds’ te bezichtigen in de Bibliotheek Tweebronnen in Leuven in de fictieafdeling in het kader van de Poëzieweek 2022.

Info: www.artmut.be

Lees meer over