Veertig procent meer starters in Vlaams-Brabant dan vijf jaar geleden

Van 40 naar 25 winkels in Tremelose centrum

Na een sterke stijging van het aantal starters tot 2021, een recordjaar, stabiliseert het aantal startende ondernemingen in Vlaams-Brabant. Dat blijkt uit een studie die UNIZO Vlaams-Brabant en Brussel in samenwerking met Graydon Creditsafe uitvoerde.

Volgens een eerste raming zullen er dit jaar 13.804 Vlaams-Brabantse ondernemingen opgericht zijn. Veertig procent meer dan vijf jaar geleden en een zeer lichte daling (0,84%) ten opzichte van vorig jaar. Hiermee doet Vlaams-Brabant het beter dan de andere Vlaamse provincies. Gemiddeld is er in Vlaanderen een daling van het aantal startende ondernemingen van 2,06% ten opzichte van 2022.

Elke Tielemans, directeur UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel: “Na de coronacrisis en de ontsporing van grondstof-, energie- en loonkosten komt een stabilisering van het aantal starters niet onverwacht. Ook voor gevestigde ondernemers is het niet makkelijk om de opeenvolgende crisissen door te komen. Dat merken we aan het stijgend aantal stopzettingen en faillissementen. De drempel om een eigen zaak te starten, ligt vandaag een stuk hoger.”

Hoewel UNIZO dagelijks potentiële ondernemers individueel begeleidt en verwelkomt op haar gratis startersplatform, valt op dat de laatste stap richting een concrete opstart minder wordt gezet. “Men is duidelijk meer afwachtend om de plannen daadwerkelijk uit te voeren.” aldus Elke Tielemans.

Het verschil in vestigingswetgeving tussen het Vlaams en Brussels Hoofdstedelijk Gewest laat bovendien haar sporen na in de cijfers. Wie in Brussel een onderneming wil starten, moet tot eind 2023 over een diploma bedrijfsbeheer beschikken en voor sommige beroepen een attest beroepsbekwaamheid voorleggen. In Vlaanderen is dit sinds 2019 niet meer het geval. Vlaams-Brabant is daardoor een logische uitvalsbasis geworden voor tal van Brusselse ondernemingen. Opstartcijfers in Brussel vallen dan ook terug. Daarnaast zorgen een andere fiscaliteit en steunmaatregelen voor een grotere aantrekkingskracht in Vlaanderen.

De nabijheid van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verklaart een deel van de hoge cijfers in Vlaams-Brabant, naast de ondernemersdynamiek die in de regio heerst. In vergelijking met 2018 zijn er veertig procent meer starters.

Elke Tielemans: “Het is afwachten wat 2024 brengt. We hebben er alle belang bij dat starters de sprong blijven wagen. Ze zorgen voor zuurstof, creatieve ideeën, innovatie en spelen in op nieuwe maatschappelijke trends. Ondanks een aantal recordjaren, is de startersgraad in België nog steeds lager dan in Nederland, Duitsland en Frankrijk. We moeten dus ambitieus blijven en nauwlettend toezien dat onze startersmotor niet sputtert. De starters van vandaag, creëren immers de jobs en welvaart van morgen.”

Om deze boodschap extra kracht bij te zetten, verkiest UNIZO elk jaar in januari een (provinciale) Starter van het Jaar: www.unizo.be/starter-van-het-jaar. Alle startersinfo, check: www.unizo.be/starters.