UNIZO Vlaams-Brabant bezorgd over inbraakplaag bij ondernemers en handelaars: "Steden en gemeenten moeten méér doen"

In spelletjeswinkel Demo-Spel in Kessel-Lo werd onlangs ingebroken.
Ondernemers en handelaars in diverse regio’s in Vlaams-Brabant werden de voorbije weken slachtoffer van inbraak. Dat was onder meer het geval in Leuven, in Tienen en in Diest. UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel wijst op de rol die steden en gemeenten kunnen spelen ter preventie en roept op voor extra waakzaamheid bij politie. Daarnaast is ondernemers meer sensibiliseren en informeren noodzakelijk.

Om de inbraakplaag die Vlaams-Brabant de laatste tijd teistert tegen te gaan, kunnen steden en gemeenten verschillende initiatieven nemen. Elke Tielemans, directeur van UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel roept de steden en gemeenten op om naast bestrijding mee op de kar van preventie te springen. “Een buurtpreventienetwerk specifiek voor ondernemers voorzien is al een grote stap. Hierbij kunnen signalementen van verdachte personen of recente voorvallen gericht doorgegeven worden aan politie en andere ondernemers. Het verhoogt niet alleen de alertheid maar evenzeer het opsporen van verdachten. Daarnaast kan de gemeente in samenwerking met de politie de aanwezigheid van agenten in het straatbeeld verhogen", zegt Tielemans.

Ondernemers en handelaars kunnen bovendien gratis beroep doen op advies van een technopreventieadviseur van de politiezone. Zo’n advies bestaat uit verschillende maatregelen die ze kunnen nemen om hun winkel of pand te beschermen tegen inbraak. Zo dienen er eerst organisatorische maatregelen genomen te worden, vervolgens fysische en technische maatregelen en als laatste elektronische maatregelen. Zo kan men bijvoorbeeld een detectie- en signalisatiesysteem voorzien. Door dit gratis advies te raadplegen en op te volgen, verklein je als ondernemer de kans op inbraak aanzienlijk.

Fiscale ondersteuning

De overheid biedt ook ondersteuning om investeringen in veiligheid waar te maken. Zelfstandige ondernemers, kmo’ers of vrije beroepers genieten van een verhoogde fiscale aftrek voor investeringen tegen inbraak, overval en diefstal. Concreet betekent dit dat naast de gewone afschrijving een bijkomende aftrek van 20,5 % komt onder de naam ‘aftrek voor investering’. Deze wordt berekend op de winst of baten van het jaar waarin de activa verworven werd.

Verder zijn de kosten van bepaalde diensten rond beveiliging ook aftrekbaar, net als het verlies dat gestolen geld uit het beroepspatrimonium veroorzaakt. Sommige gemeenten bieden nog bijkomende ondersteuning aan.

Toch slachtoffer?

Ondernemers die helaas toch slachtoffer worden van diefstal of inbraak, raadt UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel aan alles onaangeroerd te laten en mogelijke sporen niet te verwijderen door bijvoorbeeld al op te ruimen. Wacht de komst van politie af en doe steeds aangifte bij diefstal of vandalisme. Dat kan online via www.police-on-web.be.

Lees meer over