Oudste vastgoedkantoor van Vlaams-Brabant maakt zich klaar voor belangrijke generatiewissel

Familie Lissens
Het oudste vastgoedkantoor van Vlaams-Brabant, en allicht ook op z'n minst één van de oudste kantoren van Vlaanderen, geeft de fakkel door aan de vierde generatie.

Het oudste vastgoedkantoor van Vlaams-Brabant, Immo Lissens in Scherpenheuvel, staat voor een belangrijke generatiewissel. Huidig zaakvoerster Ilse Lissens geeft na 28 jaar de fakkel door aan de vierde generatie. Zoon Willem Degol kondigt meteen ook ambitieuze groeiplannen aan en bereidt het bedrijf - in het Hageland toch wel gekend als een echt ‘vastgoedmonument’ - voor om zowat de duurzaamste makelaar van Vlaanderen te worden.

Om de generatiewissel voor te bereiden, ging het vastgoedbedrijf alvast niet over één nacht ijs. Zo werd een traject opgestart om het DNA van het familiebedrijf optimaal in kaart te brengen en zo de overgang professioneel te regelen. Nu is het bedrijf klaar voor de volgende stap. “Ik was altijd de trekker, nu word ik de duwer”, zegt Ilse Lissens die de fakkel doorgeeft.

Maar helemaal weg is ze dus zeker nog niet. Haar uitgebreid netwerk, kennis en buikgevoel wat waardebepalingen betreft, zijn belangrijke pijlers voor het bedrijf. Ondertussen telt het kantoor acht medewerkers, met elk hun specifieke talent, die ook haar steun en motivatie verder nodig hebben. Zoon Willem Degol krijgt nu de taak om ervoor te zorgen dat het vastgoedkantoor zich in pole position zet voor de toekomst.

Duurzame groeiplannen

Zoon Willem Degol heeft de vastgoedmicrobe goed te pakken, en is - net zoals zijn moeder - ook één van de drijvende krachten binnen de beroepsorganisaties in Vlaanderen. Voor Immo Lissens legt hij samen met de familie de lat hoog en kondigt hij nieuwe groeiplannen aan. ​

De eerste grote wijziging is een naamsverandering: Immo Lissens wordt vanaf woensdag kortweg Lissens. Ook het logo en de huisstijl werden bijgevolg grondig onder handen genomen. Daarnaast wil hij het bedrijf, samen met de familie, regionaal groeien en uitbreiden.

“Onze huidige locatie is ideaal als centrale uitvalsbasis voor het Hageland”, verduidelijkt Willem. “Maar we willen als regio-expert én kort bij onze klant blijven staan, én toch ook blijven groeien. Daarom plannen we op termijn nieuwe kantoren te openen, waardoor we ook meer mensen persoonlijk in een ruimere straal rondom het Hageland kunnen bedienen, dus richting Kempen, Leuven en Limburg.”

Bovendien streven ze er bij Lissens als familiebedrijf ook naar om dat op een duurzame manier te doen. Meer nog: alle plannen liggen op tafel om op termijn niet enkel één van de oudste, maar ook één van de meest duurzame makelaarskantoren van Vlaanderen te worden.

Om maar een praktisch voorbeeld te geven: zo worden alle te koop-borden nu al vervangen door nieuwe zeefdruk-borden, die hergebruikt kunnen worden en dus een stuk duurzamer zullen zijn. Ander voorbeeld: sterk verouderde - en dus energieverslindende - panden zullen bij Lissens eerst geanalyseerd worden om het pand op een slimme manier conform de regels en energiezuiniger te maken. ​

Lissens heeft bovendien een traditie om zich in te zetten voor onder meer VZW De Schommel in Averbode, een centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning. Net zoals er een intense samenwerking is met VZW De Vlaspit, een tewerkstellingsproject waar de mensen o.m. zinvol helpen met het leegmaken van woningen, het in orde stellen van tuinen voor de verkoop, of hulp tijdens evenementen. ​ ​ ​

Familiegeschiedenis

Intussen kriebelt het ook bij Lotte Degol, de zus van Willem, om het familiebedrijf te vervoegen, al heeft ze op dat vlak nog geen definitieve beslissing genomen. Na haar opleiding rechten volgt ze nu een master in het notariaat.

Het mag alvast duidelijk zijn, dat de familie Lissens vastgoed ademt. Het begon allemaal meer dan 60 jaar geleden, in 1963, toen Theofiel “Fille” Van de Broek - de overgrootvader van Willem en Lotte - die handelaar in fruit was, startte met het verkavelen van gronden. Toen hij langsging bij Louis Lissens om villa Hoevebeemden in Testelt te verkopen en de omliggende gronden te verkavelen, was ook diens neef Etienne aanwezig. Toen die zijn oog liet vallen op dochter Rita, was de hoeksteen van de familie-activiteit helemaal gelegd. Al de rest is intussen familiegeschiedenis.

Etienne Lissens en Rita Van de Broek bouwden de vastgoedactiviteiten verder uit. Eerst ​ vanuit de gezinswoning en vanaf 1995 vanuit Scherpenheuvel, waar ook hun twee dochters ​ Anne en Ilse het bedrijf vervoegden. Het bedrijfspand in Scherpenheuvel kreeg in volle corona-tijd een grondige facelift. Het historisch pand werd opnieuw in ere hersteld en deels terug ingericht met de oude elementen van toen het nog een café was.