Motorenspecialist SEW Eurodrive investeert bijna 25 miljoen euro in nieuwe fabriek in Haasrode

SEW
Motorenspecialist SEW Eurodrive investeert fors bedrag in een gloednieuwe en duurzame site in Haasrode.

SEW Eurodrive, een Duitse wereldspeler op het vlak van aandrijftechnieken en motoren, plant tegen de herfst van 2024, een nieuwe site neer te poten op het bedrijventerrein in Haasrode, waar het al een magazijn en kantoor heeft staan. In een eerste fase gaat het om een fabriek van meer dan 8000 m², inclusief kantoren. Tegelijkertijd worden de oude gebouwen van SEW België niet afgebroken, maar omgevormd tot een R&D-afdeling én extra kantoor- en werkruimtes voor Leuvense start-ups in de maakindustrie. De nieuwe plannen van SEW Eurodrive zijn goed voor een investering van bijna 25 miljoen euro. Het aantal werknemers zal stijgen van 80 naar 100.

Leuven als centrale hub voor België en Luxemburg

Raf Vermeylen, Managing Director bij SEW Eurodrive, verduidelijkt: “Assembleren van aandrijfoplossingen voor motoren, op maat van de klant, staat centraal in de globale aanpak van de SEW-Eurodrive groep. Om onze Belgische en Luxemburgse klanten nog sneller en flexibeler te helpen met hun automatisatie-uitdagingen bouwen we een gloednieuwe fabriek in het researchpark van Haasrode, vlak naast de E40. Leuven is immers ideaal gelegen als centrale hub in het land, daarom verankeren we hier graag onze aanwezigheid.”

De lokale verankering past ook in de duurzame strategie die SEW Eurodrive nu al een tijdje voert. Lokaal assembleren biedt enorme voordelen, zelfs in tijden waar vele bedrijven richting het oosten kijken voor goedkopere werkkrachten. “De flexibiliteit die deze nieuwe fabriek ons geeft, weegt niet op tegen andere parameters”, zegt Vermeylen. “We willen zo dicht mogelijk bij onze klanten staan, dat is onze bedrijfsstrategie. We kunnen tijdiger leveren, zijn niet afhankelijk van vastgelopen schepen in het Suez-kanaal én het is een pak duurzamer!”

Oude gebouw als R&D-incubator voor Leuvense startups

Die focus op duurzaamheid wordt doorgetrokken in het hele project. Zo wordt het oude gebouw van SEW Eurodrive niet afgebroken, maar wél omgevormd tot een R&D-incubator voor start-ups in de maakindustrie. SEW zal er ook haar eigen onderzoeksafdeling verder uitbouwen.

“Waarom zou je afbreken wat nog goed is?”, zegt Raf Vermeylen. “Ons ‘oude’ gebouw kan zeker nog dienst doen. Wij hebben de nieuwe fabriek nodig omdat ons ‘oude’ gebouw uit haar voegen barst door een stijgende omzet. Daarom hebben we beslist om naast onze eigen R&D-afdeling, het gebouw ook open te stellen voor startups uit de hardware & engineering business, met een voorkeur voor bedrijven die ook duurzaam werken. Er zijn al kandidaten om gebruik te maken van onze werkruimtes, maar geïnteresseerde bedrijven mogen nog steeds contact opnemen. Er is 2500 m² bureauruimte en 1500 m² atelier-ruimte voorzien.”

Naast de recyclage van motoronderdelen in het productieproces, de focus op lokale assemblage en het vermijden van onnodig transport, wordt ook het nieuwe gebouw zélf een staaltje van duurzaamheid. Zo zullen er zelfs parkeerplaatsen met laadpalen voor elektrische wagens worden geïnstalleerd, waar iedereen van gebruik kan maken. Dat zal meehelpen om de groeiende nood aan oplaadpunten voor wagens op en rond het researchpark van Haasrode, op te vangen.