Meer dan helft van Roemeense zelfstandigen betaalt geen sociale bijdragen

30 november 2022 | 14u47 | Gepost door redactie
Kritiek op heropening markten

Meer dan de helft (52 procent)  van de Roemeense zelfstandigen in ons land betaalt geen sociale bijdragen. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Katrien Houtmeyers heeft opgevraagd bij minister voor Zelfstandigen David Clarinval. Volgens Houtmeyers zijn er meer controles nodig om het signaal te geven dat België "niet het land van melk en honing is voor sociale fraudeurs".

Het aantal zelfstandigen in ons land neemt de laatste jaren fors toe. Op 30 september 2022 telde België 1.275.000 zelfstandigen, dat is bijna 45.000 meer dan het jaar 2021. Ook het aantal buitenlandse zelfstandigen zit in de lift. Vandaag spannen de Roemenen de kroon met 40.000 registraties, dat is maar liefst een kwart van het totaal aan buitenlandse zelfstandigen, namelijk 160.000 in 2021.

Maar volgens Houtmeyers is er ook een keerzijde aan die sterke toename van het aantal Roemeense zelfstandigen. "Minister Clarinval bevestigde in de commissie Sociale Zaken dat maar liefst 52 procent van die Roemeense zelfstandigen geen sociale bijdragen betaalt", zegt de N-VA-politica.

Volgens minister Clarinval worden er 17 inspecteurs aangeworven in de strijd tegen schijnzelfstandigheid en zwart werk. Maar dat vindt Houtmeyers onvoldoende. "17 inspecteurs om 17.000 mogelijke gevallen van fraude te controleren? Weinig intimiderend. Zonder streng beleid geeft de regering-De Croo het signaal dat België een land van melk en honing blijft voor sociale fraudeurs", klinkt het.

Lees meer over