De 'poetsmobiel' komt naar Haacht: "De job van schoonmaker bij mensen thuis blijft hét knelpuntberoep in onze regio"

poetsmobiel

De job van schoonmaker bij mensen thuis blijft hét knelpuntberoep bij uitstek in de provincie Vlaams-Brabant en in het bijzonder het arrondissement Leuven. 

In arrondissement Leuven ontving VDAB 1453 vacatures voor schoonmakers in het afgelopen jaar. Eind februari 2024 stonden 291 werkaanbiedingen open. Om de dringende behoefte aan schoonmaakpersoneel aan te pakken, komt de "poetsmobiel" naar Haacht op 15 en 16 april. 

Nauwelijks 330 werkzoekenden tonen interesse om aan de slag te gaan binnen de schoonmaak, wat neerkomt op iets iets meer dan één werkzoekende per openstaande vacature. Dit is ruim onvoldoende om de geografisch sterk verspreide jobs in te vullen. Het tekort is nog een stuk groter in de gemeente Haacht met nauwelijks vijf werkzoekenden voor 59 openstaande vacatures eind februari 2024. 

Om een antwoord te bieden op de hoge nood aan schoonmaakkrachten gaan de gemeente Haacht en VDAB letterlijk de straat op. Met behulp van een poetsmobiel zetten ze de troeven van werken in de schoonmaak extra in de kijker: flexibele werkuren, werk in eigen streek, tevreden klanten die heel wat tijd uitsparen voor werk en vrije tijd, geen hoge instapvereisten op vlak van scholing en werkervaring, … 

Bernard Ostyn, Manager Diensten aan Personen en Bedrijven VDAB Vlaams-Brabant: “Het blijft voor VDAB een hele uitdaging om de talloze vacatures voor schoonmakers bij mensen thuis in te vullen. Door onze krachten te bundelen met lokale besturen en andere partners willen we meer mensen warm maken voor een job in de schoonmaak, een job die heel wat opportuniteiten biedt waaronder werk in eigen streek. Alle helpende handen zijn meer dan welkom!” 

Op die manier willen Haacht en VDAB bezoekers aan de poetsmobiel warm maken voor een job in de schoonmaak. Iedereen die interesse heeft, ontvangt een aanbod op maat: variërend van openstaande vacatures tot een persoonlijke screening om je eigen talenten te ontdekken, of een korte bijscholing. Deze gratis opleiding wordt deels gegeven in een opleidingscentrum en deels op echte werkplekken, meestal in de buurt van de deelnemers. Ook bij gemeente en OCMW Haacht kunnen poetshulpen aan de slag. De huishoudhulp met dienstencheques richt zich onder meer tot bejaarden en langdurig zieke inwoners. 

Karin, sinds 2016 huishoudhulp bij OCMW Haacht: “Ik hou van mijn job voor het sociaal contact, en omdat ze ons hier het gevoel geven dat we belangrijk zijn en een verschil maken. De focus ligt op de mensen, en niet enkel op het huis.” 

Liesbeth Vanderloock, Regisseur sociale economie en werk Dijleland: “IGO neemt de regierol ‘Sociale Economie en Werk’ op in opdracht van 7 Dijlelandse gemeenten (Haacht, Herent, Holsbeek, Tremelo, Boortmeerbeek, Rotselaar, Keerbergen). Vanuit deze verbindende rol worden er acties opgezet om de kloof naar werk te dichten. De actie van de VDAB poetsmobiel geeft op een toegankelijke manier lokale werkgevers en werkzoekenden de kans om elkaar en de job te leren kennen. Een mooi initiatief! Volgende acties in dit kader zijn het Talentenplatform en jobbeurs in Rotselaar Sportoase op 23 april 2024 en een netwerkevent voor toeleiders bij FERM op 14 mei 2024. Netwerken, elkaar leren kennen, drempels verlagen, inspiratie uitwisselen: het zorgt er voor dat vacatures ingevuld geraken en dat werkzoekenden aan een job geraken.” 

Het initiatief richt zich niet alleen tot werkzoekenden, maar tot alle burgers die interesse hebben voor een job in de schoonmaak, zoals werknemers of mensen die een leefloon of ziekte-uitkering ontvangen en opnieuw stappen richting arbeidsmarkt wensen te zetten. Elk talent is meer dan welkom op 15 en 16 april tussen 10 en 12 uur en 13 en 15 uur, aan GC Den Breughel (Wespelaarsesteenweg 85 in Haacht).