Glabbeek keurt marktbevraging gemeentelijk afvalcontract goed

10 februari 2021 | 20u32 | Gepost door rik.poulman@te…
afvalophaling
De gemeenteraadsleden van de Dorpspartij keurden de openbare aanbesteding voor het gemeentelijk afvalcontract en de uitbating van het containerpark goed. Oppositiepartijen CD&V en SamenGroen onthielden zich omdat zij menen dat niet alle aspecten voldoende onderzocht zijn.

Met deze markbevraging wil de meerderheid de afvalfactuur haar inwoners doen dalen, maar de opmerking dat oppositiepartijen CD&V en Samen GROEN de aanbesteding niet mee goed keurden, blijkbaar niet echt wakker liggen van lagere facturen en liever kiezen voor de intercommunale, valt bij die partijen niet in goede aarde.

“In 2003 sloot het toenmalig gemeentebestuur zonder enige markbevraging een 18-jarig contract af met afvalintercommunale EcoWerf”, verduidelijkt 1ste Schepen Kris Vanwinkelen. “Uit een marktonderzoek dat wij al eerder deden, ontdekten we dat het ophalen en verwerken van afval via een intercommunale enorm duur is en dat indien we ons afvalcontract zouden uitbesteden aan een privaat bedrijf, we de factuur voor elke inwoner zouden kunnen doen dalen”

Vanwinkelen: “We kiezen dus voor een openbare aanbesteding zodat we via een grondige marktbevraging het beste afvalcontract tegen de beste prijs/kwaliteit voor onze gemeente kunnen afsluiten. Er is geen sprake van niet blindelings het contract met de afvalintercommunale zonder marktonderzoek. Wie ook het afvalcontract in Glabbeek zal binnen halen, de gemeente zal het afvalcontainerpark voor alle inwoners quasi gratis maken om sluikstorten tegen te gaan. Dat de oppositie de openbare aanbesteding niet mee goedkeurt, betreuren wij. Het is natuurlijk geen geheim dat traditionele partijen tegen elke prijs willen vasthouden aan hun intercommunales. Tegen eind maart zullen we weten wie de beste prijs voor het afvalcontract zal indienen.”

“De prijs is uiteraard een valabel argument”, reageert Hilde Vanbrabant van SamenGROEN, “maar die is niet de enige. Er zijn nog andere dingen om mee rekening te houden. EcoWerf is geen slechte partner geweest voor onze gemeente en er is een behoorlijke kans dat de uitbating van het containerpark ook, zelfs met een andere ophaler, verder wordt uitgebaat door EcoWerf. Wij kunnen alleen maar vaststellen dat er in het verleden gemeenten geweest zijn die uit EcoWerf stapten en achteraf terug keerden. Wij betreuren de voortdurende communicatie tegen de intercommunale. Ten slotte, over het gratis maken van het containerpark kan ook nog iets gezegd worden, want die factuur zal hoe dan ook moeten worden betaald.”

Lees meer over