Circulaire modelwoning ingehuldigd in Diest, bedrijf erachter biedt het voortaan ook commercieel aan

Circulair bouwen
In aanwezigheid van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) en burgemeester Christophe De Graef (Open Diest) werd in Diest de eerste circulaire modelwoning voorgesteld aan het publiek. Het Belgische CIRCL, een dochteronderneming van de groep Vanhout/BESIX, heeft hiermee, naar eigen zeggen, een Belgisch primeur te pakken en wil vanaf nu circulaire woningen op commercieel niveau aanbieden in ons land. 

Het bedrijf wil voortaan op commerciële schaal in ons land “radicaal duurzame, digitale en betaalbare woningen” aanbieden want, zo luidt het, algemeen wordt aangenomen dat de bouwsector verantwoordelijk is voor ongeveer 40% van onze collectieve CO₂-uitstoot, 50% van de energieconsumptie en een derde van het waterverbruik. Daarbij komen nog het grondstoffenverbruik, en de enorme berg aan bouw- en sloopafval.

“De bouwsector biedt een enorm potentieel om onze samenleving te verduurzamen en heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet op het gebied van circulariteit. Deze vooruitgang is essentieel gezien de uitdagingen op de woonmarkt. Enerzijds moeten we blijven zorgen voor betaalbare en kwalitatieve huisvesting, terwijl we anderzijds ook moeten inzetten op duurzaamheid om onze klimaatdoelstellingen te behalen. Om die doelstellingen te verzoenen zullen we meer aandacht moeten hebben voor circulair en veranderingsgericht bouwen”, zegt Diependaele.

Lees verder onder de foto.

circulair bouwen
Niets dan voordelen wanneer je circulair bouwt, zo zeggen de initiatiefnemers

70% materialen biogebaseerd

Bij circulair bouwen worden materialen herbruikt, het concept van CIRCL is ook betaalbaar en tussen de bouwvergunning en de oplevering zitten maximaal 6 weken, weet de oprichter en CEO Wim Pieters. “De initiële kost ligt slechts marginaal hoger dan bij een klassieke woning, terwijl de TCO of Total Cost of Ownership op termijn zelfs een stuk lager ligt. Over alles is heel goed nagedacht. Door gebruik te maken van onze compacte technische module en slimme wandsystemen winnen we bijvoorbeeld 7  procent netto-vloeroppervlakte tegenover een traditionele woning. Dat komt neer op een extra kamer. Doordat de woningen modulair zijn, kunnen ze bovendien erg vlot gedemonteerd of aangepast worden om ze te verkleinen of er net een verdieping bovenop te zetten , zonder dat er materiaal verloren gaat.” 

Bij de bouw van dergelijke woning zijn 70% van alle materialen biogebaseerd en 40% van het volume aan materialen werd gerecycleerd.

“Door gebruik te maken van de meest energiezuinige technieken (warmtepomp, zonnepanelen…) en grondige isolatie worden energiekost en -verbruik tot een minimum beperkt.”