Burgercoöperatie Navitas stapt in joint-venture met Eneco

Bezwaar tegen aanvraag windturbines
Navitas Energie uit Diest stapt met 3 andere burgercoöperaties in joint-venture met Eneco. Binnenkort is er een info-avond gepland.

België moet de komende jaren de productie van hernieuwbare energie met minstens vijfentwintig procent optrekken. Bedrijven en organisaties staan klaar om ook hun steentje bij te dragen. De energietransitie is evenwel niet alleen ‘voor de burger’, maar ook ‘van de burger’.

Daarom hebben de burger-energie-coöperatie Navitas Energie, Vlaskracht, Stroomvloed, en Campina Energie samen hun schouders gezet onder de versnelling van de energietransitie. Dit doen ze door gezamenlijk een structurele samenwerking (joint-venture) aan te gaan met de bekende windontwikkelaar Eneco.

In eerste instantie zullen deze vier energie-burger-coöperaties samen investeren in de aankoop van de helft van een al operationele windturbine die vandaag in het bezit is van Eneco. De vier coöperaties lanceren hiervoor een kapitaaloproep bij hun achterban.

Deze windturbine heeft een vermogen van 3.4 MW en produceert jaarlijks zo’n 8500 MWh elektriciteit. Dit komt overeen met een elektriciteit voorziening voor zo’n 2.400 gezinnen en heeft een jaarlijkse CO 2-reductie van 4.000 ton.

In de toekomst kunnen ze samen nog meer windprojecten ontwikkelen en realiseren met Eneco. Hierdoor verhoogt het aandeel hernieuwbare energie in Vlaanderen en geeft het bovendien ook de burger de kans om mee te investeren en profiteren bij de energietransitie onder het motto: “Niet alleen de lasten, maar ook de lusten”.

NAVITAS Energie cvso is een energie-burgercoöperatie opgericht in juni 2020 die aan de burgers van het Demerbekken (Hageland en West-Limburg) de mogelijkheid biedt om te participeren in duurzame lokale energieprojecten. Door lid te worden kunnen burgers zowel delen in de energie als in de financiële voordelen die hernieuwbare energiebronnen zoals zon, water en wind opleveren. De negentien oprichters komen uit Diest, Tienen, Scherpenheuvel-Zichem en Zoutleeuw. Navitas Energie is lid van REScoop Vlaanderen.