"10 miljoen euro ter stimulering van energetische renovaties", belooft minister tijdens bezoek aan Aarschotse specialist

BuildUp
Vlaams minister van Wonen Mathias Diependaele (N-VA) bracht vrijdag 27 januari een bezoek aan BuildUp in Aarschot, een bedrijf gespecialiseerd in off-siteconstructie voor nieuwbouw en energetische renovatie. Het bedrijf werd ook geslecteerd voor het Europese subsidietraject Life Giga Regio Factory. "We maken 10 miljoen euro vrij ter stimulering van innovatieve - en experimentele technieken in een regelluw kader. De ervaringen verankeren we in de algemene procedures rond sociale woningbouw", zegt Diependaele tijdens zijn bezoek. 

In Europa moeten 43 miljoen woningen een energetische renovatie ondergaan om ons continent tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Een gigantische opdracht die voor overheden een enorme kost met zich meebrengt, maar ook ongeziene opportuniteiten voor wie het potentieel van off-site bouwen wil benutten. “Off-site energetische renovatie staat voor woningen diepgaand en structureel renoveren door een isolerende bouwschil rondom de huizen aan te brengen met complete gevels en daken die in een productiehal worden geassembleerd. Daarmee kunnen grote projecten als de energierenovatie van een sociale woonwijk in recordtempo worden uitgevoerd” zegt CEO Hélène de Troostembergh.

Lees verder onder de foto.

BuildUp
CEO Hélène de Troostembergh mocht minister Diependaele ontvangen

Meerdere Belgische spelers 

De Europese Commissie selecteerde het bedrijf als één van de 15 bedrijven actief in België, Duitsland, Italië en Frankrijk om samen een consortium te vormen dat tegen 2030 de energetische renovatie van 750.000 sociale woningen met een off-site geproduceerde bouwschil moet faciliteren.

Op Belgisch niveau zijn, naast BuildUp, ook partners betrokken als Greenwin, Housing Europe, het overkoepelend orgaan (met hoofdzetel in België) voor sociale woningbouw in Europa, en het innovatiecentrum voor de bouwsector in ons land Buildwise (het voormalige WTCB), het consortium wordt gecoördineerd door Greenflex.

“We zijn vereerd dat we sinds een 10-tal jaar samen met bouwbedrijven pionieren in een aantal innovatieve projecten rond digitalisering en prefab-renovatie. De 'off-site construction'-aanpak voor renovaties is één van dé sleutels om een grootschalige renovatie-golf te realiseren met kwalitatieve en doorgedreven renovatietechnieken. Hiervoor dienen niet alleen technische uitdagingen te worden aangepakt, maar ook de markt en organisatie, zodoende de sector kan investeren en opschalen om deze praktijken effectief te laten doorbreken in de Belgische bouwsector", zegt labohoofd Renovatie en Erfgoed bij Buildwise Michael De Bouw.

Lees verder onder de foto.

Build
Off-site energetische renovatie staat voor woningen diepgaand en structureel renoveren door een isolerende bouwschil rondom de huizen aan te brengen

Interesse van Europa volstaat niet, lokale- en bovenlokale overheden moeten ook iets doen 

Dat ook Europa geïnteresseerd is in BuildUp vindt de Troostembergh een goede zaak maar, zo zegt ze, dat volstaat niet. “Dat BuildUp aan een steile opmars bezig is, bewijst wel dat we opnieuw voor een prestigieus Europees project gevraagd worden. Alleen blijft ons land intussen achterop hinken als het aankomt op energetische renovatie. Ik hoop dan ook dat onze lokale - en bovenlokale overheden uit onze selectie meenemen dat off-site constructie dé toekomst is voor energetisch duurzaam én razendsnel bouwen en renoveren op grote schaal.”

Ook interesse en geld van Vlaanderen

Dat Diependaele het bedrijf bezocht, bewijst in elk geval ook de interesse vanuit Vlaanderen.

"Als minister van Wonen juich ik innovatie in de bouwsector toe. We zullen de sector de volgende jaren nodig hebben om alle uitdagingen op het gebied van wonen het hoofd te bieden. Sociale woningbouw kan hiertoe een belangrijke katalysator zijn: we ‘experimenteren om te leren’. De Vlaamse regering draagt graag een steentje bij: via de projectoproep maken we 10 miljoen euro vrij ter stimulering van innovatieve - en experimentele technieken in een regelluw kader. De ervaringen verankeren we in de algemene procedures rond sociale woningbouw. Zo willen we evolueren naar een snellere bouw en energetische renovatie van het sociaal patrimonium in Vlaanderen", aldus nog de minister.