Zichemse carnavalsvereniging kan leven met verbod op het gebruik van confetti, ook elders al lang verbannen

Carnaval

Recent verbood de gemeenteraad het gebruik van confetti tijdens de carnavalsstoeten in Scherpenheuvel-Zichem. Voorzitter van de vzw Zichemse Carnavalvrienden Peter Vanelven vindt dat een goede zaak en ook elders in het Hageland zien ze het gebruik van confetti al eventjes niet meer zitten. “Er schuilt een zekere nostalgie achter maar alles wordt anders en ook de visies veranderen.”

Het verbod in Scherpenheuvel-Zichem kwam er na gezamenlijk overleg tussen de carnavalsvereniging en het stadsbestuur. “We hebben altijd goed samengewerkt en nu vroeg het stadsbestuur om confetti achterwege te laten. Het opruimen ervan is altijd een hele klus en ook de politie moet ter plaatse blijven tot alles weg is. We hebben dus zeker begrip voor die vraag en gaan daarin mee, ook al is het natuurlijk met pijn in het hart want voor kinderen is confetti een heus feest.  Aan het eind van de vorige eeuw zagen de straten echt wit, er werd dan al gauw zo’n 1500 kg confetti gesmeten. Het zit er bij carnavalisten wat ingebakken maar we hebben er begrip voor en verstaan het wel”, zegt Vanelven die het gebruik van confetti zo’n beetje overal ziet verdwijnen.

"Heel wat steden en gemeenten in het Hageland hebben het gebruik van confetti eerder al verboden. "Nu is er ook een trend om snoep eerder in de handen te geven dan het te gooien vanop de praalwagens. Anderzijds mogen we wel weer carnaval vieren, dat is het belangrijkste."

Lees verder onder de foto. 

Van Elven
Vaccinatie gewoon verplichten, vindt Van Elven.
Ook Peter Vanelven heeft begrip voor het verbieden van confetti.

Eerder ook elders al geschrapt

Scherpenheuvel-Zichem is inderdaad niet de eerste stad waar confetti niet meer toegelaten is tijdens de stoet. Eerder werd het ook al geschrapt in Aarschot. “Bij ons doen we het al jaren niet meer, ook al was er niet echt een verbod. Confetti verstopt de riolering en als carnavalsvereniging draai je op voor de kosten. De laatste jaren werd er ook op sommige plaatsen geperforeerde confetti afgeschoten met een kanon, wanneer je dat als toeschouwer in het gezicht kreeg, was dat pijnlijk, dus zeker alle begrip voor het niet meer gebruiken van confetti. Gekleurde confetti is ook een dure grap en bovendien krijg je de vlekken moeilijk van je kledij. Het is dus zeker een goede zaak. Ook in Duitsland is het al op meerdere plaatsen verboden. Het opkuisen is niet simpel en ook heel wat winkels kregen confetti binnen en moesten het opruimen”, zegt Marcel Laeveren van de Aarschotse Gilde Der Kasseistampers.

Lees verder onder de foto's.

Carnaval
Dat er weer carnaval mag gevierd worden, is het belangrijkste. Met of zonder confetti
Carnaval diest
Ook David Beeris (rechts) heeft er begrip voor

Eensgezind

Eenzelfde geluid bij de verantwoordelijke van de Tiense Ridders van Brunengeruz en bij de voorzitter van de Diestse Gilde Van Tielebuis, David Beeris. “Ook in Diest is confetti al jarenlang niet meer aan de orde. Het opruimen kost veel geld en wanneer de confetti dan nog nat is wordt de klus nog moeilijker.”

Waar en wanneer je in de regio carnaval kan vieren, kom je te weten via deze link. 

Ridders Brunengeruz
Ook bij de Ridders van Brunengeruz in Tienen is er begrip voor het niet gebruiken van confetti.

Lees meer over