Waterproblemen eind 2022 zorgden in het Hageland voor verspilling van ruim 8 olympische zwembaden: "Dit is hallucinant"

Verbod op niet-essentieel gebruik van drinkwater in 42 Vlaams-Brabantse gemeenten

De problemen aan de waterleidingen in het Hageland eind 2022 zorgden voor een waterverlies van zo’n 20.000 m³. Dat blijkt uit het antwoord in het Vlaams parlement van minister Zuhal Demir (N-VA) op een vraag van raadslid in Scherpenheuvel-Zichem en parlementslid Suzy Wouters (Vlaams Belang), zo zegt die laatste. 

Eind 2022 kampten Begijnendijk, Aarschot, Scherpenheuvel, Tielt-Winge, Hoegaarden, Bekkevoort, Boutersem, Lubbeek en delen van Holsbeek, Diest, Halen, Kortenaken, Glabbeek, Tienen en Bierbeek met een lekverlies en dat blijkt dus heel groot geweest te zijn, met name goed voor meer dan 8 olympische zwembaden.

“Dit cijfer is niet enkel te wijten aan lekken in de waterleidingen. De dooi brengt ook steeds een verhoogd aantal lekken aan het licht omwille van bevroren watermeters bij klanten. De Watergroep heeft deze watermeters zo snel mogelijk vervangen”, vulde de minister aan in haar antwoord.

Wouters daarentegen verschoot best van het antwoord. "Dit is hallucinant. Temeer daar er regelmatig een verbod wordt opgelegd voor het gebruik van drinkwater wanneer het schaars is. Ik vraag me ook af wie die verspilling zal betalen, wellicht wij met zijn allen", reageert de politica. 

Sensoren moeten meer inzicht geven

Om aan de problematiek tegemoet te komen wil De Watergroep, zo bleek ook nog uit het antwoord van de minister,  meer inzetten op een verhoogd investeringsritme, het plaatsen van debietsensoren, een betere en proactievere lekopsporing, een efficiënter lekherstel, inzet van innovatieve technologie om lekken op te sporen en meer. Daarbij zou de watermaatchappij samen met de andere drinkwatermaatschappijen werken.

De Watermaatschappij wil zo’n 400 nieuwe sensoren plaatsen in het leidingsnet om zo meer inzichten te krijgen en de druk in de leidingen en de waterstroom beter in het oog te kunnen houden.

Uit een verdere oorzaakanalyse, uitgevoerd door De Watergroep, bleek trouwens ook dat de recente bevoorradingsproblemen vooral lagen aan het feit dat het waterproductiecentrum Het Rot (Holsbeek) tijdelijk niet beschikbaar was door noodzakelijke renovatiewerken.