Vier Hagelandse gemeenten op zoek naar eigen sterktes en zwaktes

15 februari 2022 | 09u48 | Gepost door rik.poulman@te…
Van een fusie is vooralsnog geen sprake.

Bekkevoort, Geetbets, Kortenaken en Tielt-Winge zullen de volgende maanden gezamenlijk een zogenaamde bestuurskracht-analyse uitvoeren om de sterktes en zwaktes van elke gemeente na te gaan.

Door het analysetraject samen te doorlopen, krijgen de gemeenten de kans van elkaar te leren, goede praktijken uit te wisselen en te verkennen hoe ze elkaar kunnen versterken. Deze bestuurskracht analyse, die mee wordt uitgevoerd door adviesorganisatie CC Consult, zal een objectieve analyse maken van de sterke punten en de aandachtspunten van de verschillende lokale besturen. Zowel de colleges van burgemeester en schepenen als de managementteams van de vier gemeenten zullen bij het onderzoek worden betrokken.

Er gaat meer ingezoomd worden op de capaciteit van de gemeenten om de veelheid aan ambtelijke, politieke, operationele en financiële uitdagingen en projecten waarmee lokale besturen vandaag geconfronteerd worden, het hoofd te bieden. Het eindrapport van de bestuurskrachtanalyse zal weergeven op welke vlakken er in de verschillende gemeenten nog groeikansen liggen, bijvoorbeeld met betrekking tot de interne organisatie of de dienstverlening. Het eindrapport zal in september van dit jaar door CC Consult aan de besturen worden toegelicht.

Van een fusie tussen de vier gemeenten is voorlopig geen sprake. 

Lees meer over