Eerste schooldag is een verhaal van feestjes in de regen en traantjes

't dorp

De eerste schooldag is telkens weer een beleving zowel voor leerlingen, leraars als directie maar in het Aarschotse was 1 september net specialer. Daar werd de samensmelting van drie scholen in Aarschot en van 2 scholen in deelgemeente Rillaar feestelijk gevierd. Ook in Tienen was het feest bij methodeschool De ToverWijzer die hun nieuw schoolgebouw in Nieuw Overlaar mocht openen. Elders vloeiden er dan weer traantjes bij de instapklasjes. We geven u graag een overzicht van die eerste schooldag.

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Video: Rik Poulman/Dirk Desmet

Nadat op 1 september 2020 het stedelijk onderwijs van Aarschot (met uitzondering van de scholen van het buitengewoon onderwijs) overgeheveld werden naar Scholengroep Adite van het GO! smolten de drie Aarschotse secundaire scholen samen tot Site-A en ook de twee basisscholen in Rillaar  vormen vanaf 1 september samen ’t Dorp.

“De kleuters en de leerlingen van de eerste graad zullen les volgen in campus Steenweg, de oudere leerlingen in campus Ebdries”, zegt algemeen directeur van Scholengroep Adite Gert Van Passel, die samen met burgemeester Gwendolyn Rutten (Open Vld) en schepen van Onderwijs Nicole Van Emelen (Vooruit) het startschot gaf waarop de leerlingen de nieuwe eengemaakte school inliepen die zo’n 550 leerlingen telt.

Weergoden werken tegen

Bedoeling was om de samensmelting feestelijk te vieren in festivalstijl, een organisatie van het Oudercomité, met workshops, een dj en springkastelen op beide campussen, een deel daarvan viel letterlijk in het water want de weergoden waren hen niet zo gunstig gestemd en de regen viel met bakken uit de lucht. “Geen nood, we laten dit niet aan ons hart komen en zorgen toch voor een feestje. Wanneer het weer beter is, zullen we als scholengroep hier opnieuw springkastelen plaatsen”

Lees verder onder de foto.

't Dorp
't Dorp is een fusie van twee scholen in Rillaar

De ToverWijzer in Tienen vindt nieuw onderdak in oude kerk

Ook in Tienen, bij methodeschool De ToverWijzer, hadden ze wellicht op beter weer gehoopt want daar mochten de leerlingen naar het nieuwe schoolgebouw in Nieuw Overlaar. De kerkfabriek stelde er de Sint-Jozefskerk, via erfpacht, ter beschikking en de kerk werd ontwijd en grondig verbouwd om er ruimte te creëren voor twee graadklassen kleuteronderwijs en drie graadklassen voor de lagere school.

“Een architectenbureau ging aan de slag om een groen en duurzaam gebouw te ontwerpen met hout, strobalen en leem en vooral ook met veel plaats voor de leerlingen, zowel binnen als buiten. Aan elk klaslokaal is een buitenklas gekoppeld waar de kinderen in het groen kunnen leren.  Na de huidige eerste fase volgt nog een tweede fase waarbij er een administratief gebouw en een polyvalente ruimte toegevoegd zullen worden. Buiten een nieuwe thuis voor de leerlingen is het een gebouw voor gedeeld gebruik geworden dat buiten de schooluren opengesteld kan worden voor zowel de buren als de stad in het geheel”, luidt het bij de school.

Lees verder onder de foto. 

Toverwijzer

Traantjes bij de allerkleinsten 

Niet voor iedereen was 1 september een feest. Bij de allerkleinsten, die voor het eerst naar school gingen vloeiden er best wat traantjes. Zo ook in de instapklas van juf Naomi in de Vrije Basisschool in Houwaart waar ze zo’n 160 leerlingen tellen. De juf troostte en zalfde.

Tenslotte kregen de leerlingen van basisschool De Klimboom in Tremelo het bezoek van Sammy Mahdi die samen met hen de laatste summerblues van hun afschudden.  

 “Dit schooljaar zal volledig in het teken staan van de olympische gedachte met name deelnemen is belangrijker dan winnen. Zo krijgen alle kinderen vandaag al hun eerste gouden medaille omdat ze naar school komen. We zetten bovendien een samenwerking op met de gemeente die zorgt voor omkadering waardoor wij met de school alle leerlingen kunnen laten proeven van diverse olympische sporten”, zegt directeur Jan De Wit nog.

sammy mehdi
Site A
Ook in Aarschot smolten scholen samen tot Site-A