Een miljoen kwabaaltjes uitgezet in de Demerbroeken

25 februari 2023 | 17u27 | Gepost door dvdg.media@tel…
Kwabaaltjes in de Demerbroeken
De regio van de Demerbroeken heeft er een hoop dieren bij. Op vrijdag 24 februari werden er maar liefst een miljoen kwabaaltjes vrijgelaten.

Sinds vrijdag 24 februari zwemmen er meer dan één miljoen kwabaaltjes in de Demerbroeken. Sinds het jaar 2000 werkt het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) samen met het Agentschap Natuur en Bos (ANB) en de Provinciale Visserij commissie aan een herstelprogramma van de kwabaal. Dit is een zoetwatervissoort die in de jaren zestig uit onze waterlopen is verdwenen.

Lees verder onder de foto

Kwabaal

Kwabaal

De kwabaaltjes worden opgekweekt door het INBO en daarna uitgezet in diverse mogelijk geschikte biotopen, zoals nu in de Demerbroeken.

Samen met visserijbioloog Seger Van Mileghem en projectleider Sigma Demer Bart Van der Aa ging boswachter Gert Verbruggen vrijdag op pad in de Kloosterbeemden om kwabaaltjes uit te zetten in de hoop dat deze soort hier zal overleven en zich gaat voortplanten in dit unieke natuurgebied. Volgens de huidige toestand van het water en de biotoopeigenschappen zou dit moeten lukken.

De leden van het project zijn Johan Auwerx zeer dankbaar voor de opkweek van deze visjes en de mogelijkse permanente aanwezigheid van het beestje in de regio.

Lees meer over