Aarschot en Tielt-Winge hebben voortaan ook een sterrenregister: "Tonen dat verdriet van de ouders nooit vergeten wordt"

Sarah Stiers
In navolging van andere steden en gemeenten legt zowel de stad Aarschot als de gemeente Tielt-Winge een sterrenregister aan. Daarmee willen ze ouders, die een kindje verloren hebben tijdens de zwangerschap, een hart onder de riem steken en tonen dat hun verdriet niet wordt vergeten.

In het sterrenregister kunnen alle stilgeboren kindjes vrijwillig geregistreerd worden, ongeacht de duur van de zwangerschap. Het sterrenregister is een symbolisch register zonder juridische gevolgen.

“Naast het sterrenregister stelden we ook voor om de ouders van een sterrenkindje ook de kans te geven om een boom aan te planten in het geboortebos. Met dit initiatief, waarin de voltallige gemeenteraad ons unaniem gevolgd is willen we de ouders in die situatie een hart onder riem steken en voorzien in de erkenning van hun verdriet”, zegt Steve Cleynen van Vooruit in Tielt-Winge.

Ook de stad Aarschot legt zo’n sterrenregister aan, waar ouders hun kindje, dat na minder dan 140 dagen zwangerschap stierf, kunnen laten registreren.

 “Kindjes die na 180 dagen zwangerschap overlijden moeten in een akte als levenloos kind worden opgenomen. Voor kindjes die sterven na een zwangerschapsduur van 140 tot 179 dagen bestaat die mogelijkheid ook. In dit geval hebben de ouders een keuze. Kindjes die na minder dan 140 dagen zwangerschap overlijden, krijgen geen officiële registratie. We vinden het belangrijk dat alle ouders van sterrenkindjes zich gesteund voelen. Daarom voorzien we nu een sterrenregister zodat ouders een erkenning krijgen voor hun kindje dat na minder dan 140 dagen zwangerschap stierf”, zegt schepen van Burgerzaken Annick Geyskens (N-VA).

Eerder hadden we een babbel met fotografe Sarah Stiers die sterrenkindjes fotografeert, het interview kan je hier (her)lezen.

Lees meer over