2.500 vacatures, en toch vinden 1.600 geen job die bij hun past

29 maart 2023 | 15u31 | Gepost door rik.poulman@te…
jobbeurs

De interlokale vereniging Zuidoost-Hageland organiseert op 20 april een jobbeurs om werkzoekenden en werkgevers met mekaar te laten kennis maken. De zoektocht naar een perfecte match is niet eenvoudig.

In onze regio vormen productiemedewerkers, medewerkers in de fruitteelt, huishoudhulp, verpleegkundigen en begeleiders kinderopvang de top-5 van openstaande vacatures. Van de 1.600 werklozen zonder werk die in bemiddeling zijn bij de VDAB, zitten een aantal knelpunten om aan de slag te gaan. Zo is 41 % laaggeschoold en 36 % middengeschoold, is 36 % allochtoon, waarbij de helft toch een zeer goede kennis heeft van het Nederlands, 20 % een goede kennis en 30 % een heel beperkte of helemaal geen kennis van de taal. Ook ervaring speelt een rol: 65 % heeft weinig tot geen ervaring. Er is dus nog werk aan de winkel. De werkloosheidsval blijft een aanslepend probleem. Sommige categorieën van werklozen verliezen een pak sociale voordelen door te gaan werken.

Lees verder onder de foto
jobb

De jobbeurs is aan haar 5de editie toe. Vandaar dat de beurs enige bijsturing krijgt. “Net als vorig jaar kunnen bezoekers hun cv laten screenen en in overleg gaan met de aanwezige ‘matchmakers’ van de VDAB”, zegt Jemima Bidee, arbeidsmarktadviseur VDAB. “Zij linken bezoekers aan openstaande vacatures. In vorige edities is gebleken dat nogal wat kandidaten niet beschikken over de juiste opleiding of competenties. Daarom wordt er dit jaar een opleidingscorner voorzien waar elke bezoeker verneemt welke opleidingsmogelijkheden, ook voor her- en bijscholing worden aangeboden.”

Ook nieuw is de horeca-opleiding die in Tienen doorgaat. Omdat taalkennis van het Nederlands een knelpunt blijft vormen, wordt aan werkgevers een infosessie aangeboden over taalcoaching op de werkvloer.

De jobbeurs is een initiatief van IVZH, VDAB, RZ Tienen, Unizo en Voka. Ze vindt plaats in de Manege van 15 tot 18 uur. Meer info kan je vinden op www.tienen.be/jobbeurs.