1 op 5 peuters niet zindelijk op 1ste schooldag, oude grootmeesters moeten helpen

peuters op potje

Kind en Gezin komt met een opmerkelijke campagne om ouders te ondersteunen bij het zindelijkheidsproces van hun kinderen. Het Agentschap Opgroeien wekte hiervoor grootmeesters uit de schilderkunst als Rubens, Van Eyck, Van Dyck en Bruegel, via artificiële intelligentie, tot leven en liet hen peuters op een potje afbeelden om zo ouders een hart onder de riem te steken bij het zindelijk maken van hun kleine spruit.

“Het is een uitdagende stap voor peuters en voor ouders om op het potje te gaan en, stap voor stap, zindelijk te worden. Tussen 1,5 en 2 jaar krijgen kinderen steeds meer controle over hun lichaam”, zegt Nele Wouters, woordvoerder van Opgroeien. “Dat is het sein om ook aan de slag te gaan met zindelijkheid. Elke peuter ontwikkelt zich anders, maar natuurlijk zijn er een aantal handige tips om die zindelijkheid te stimuleren. Om ouders beter te ondersteunen, geeft Kind en Gezin vanaf nu tijdens het consultmoment, waarop hun peuter 15 maanden is, informatie over zindelijkheid. Ook bij de volgende contactmomenten met Kind en Gezin komt zindelijkheid aan bod.”

Er zijn alvast drie cruciale factoren om zindelijkheid goed aan te pakken met name er tijdig mee starten, een goede samenwerking tussen ouders, grootouders en de opvang en een kind altijd positief ondersteunen.

Lees verder onder de foto. 

Peuter op potje

1 op 5 kleuters niet zindelijk wanneer ze naar school gaan 

Onderzoek uit 2021 van het Steunpunt WVG toont aan dat meer dan 80% van alle ouders start met de zindelijkheidsondersteuning zodra hun kind aangeeft hier klaar voor te zijn maar Kind en Gezin wil nu met de nieuwe campagne ouders nog beter informeren over de signalen die aangeven dat hun peuter er klaar voor is en hoe je die signalen herkent, want, zo zeggen ze, 1 op 5 kleuters is niet zindelijkheid wanneer ze naar school gaan.

“Dat is een stressfactor voor heel wat ouders. We willen elke ouder moed geven wanneer het niet zo vlot loopt. Elk kind dat goed omringd én positief aan zindelijkheid begint, wint".

Om hun boodschap over te brengen doen de initiatiefnemers nu een beroep op de oude Vlaamse meesters in de schilderkunst om hun ondersteuning in de verf te zetten.

Lees verder onder de foto.

Potje
Met dank aan artificiële intelligentie

Grootmeesters inschakelen als hulpmiddel om campagne te promoten 

Met artificiële intelligentie heeft Opgroeien nieuwe schilderijen gemaakt. Die lijken recht uit de ateliers van oude meesters als Pieter Paul Rubens, Jan Van Eyck en Pieter Bruegel te komen. De kunstwerken portretteren jonge kinderen die kennismaken met het potje. Met de opvallende werken tonen we dat ook de grote meesters ontzag hebben voor het potje en de ouders als ondersteuningsteam”, aldus Wouters.

 “Elk meesterwerk verdient applaus maar ook het belang van die positieve ondersteuning door ouders bij het zindelijk worden van hun peuter verdient extra aandacht. Een kunstwerk maken? Dat vraagt inzet, oefening, geduld, volhouden en vertrouwen opbouwen. En net als een kunstwerk, krijgt ook het potje vaak een prominente plek bij gezinnen met jonge kinderen.”

Potje
Zo zouden grootmeesters peuters op een potje destijds hebben afgebeeld