Theo Francken en Katrien Houtmeyers op federale en Vlaamse N-VA-lijst

9 december 2023 | 18u45 | Gepost door redactie
Theo Katrien

Zes maanden voor de federale en Vlaamse verkiezingen heeft N-VA de belangrijkste namen voor haar lijsten in Vlaams-Brabant bekendgemaakt. In de regio Oost-Brabant vallen Theo Francken en Katrien Houtmeyers op. Francken trekt de federale lijst in onze provincie, Houtmeyers maakt de overstap van federaal naar Vlaams en bekleedt de derde plaats op de Vlaamse lijst.

N-VA maakte zonet de belangrijkste namen bekend waarmee ze op 9 juni 2024 naar de federale en Vlaamse verkiezingen trekt. Vooral de lijsttrekkers, de eerstvolgende plaatsen, lijstduwers en eerste opvolgers werden al vastgelegd. De bekendmaking gebeurde in het Vlaams Huis Leuven, het campagnesecretariaat van N-VA in Leuven dat vandaag de deuren opende en waar je tot aan de verkiezingen met al je vragen rond de partij terechtkan.

De federale lijst wordt getrokken door Theo Francken, gevolgd door Kristien Van Vaerenbergh (Lennik) en Darya Safai (Wemmel), en geduwd door Sigrid Goethals (Asse). Geen grote verrassingen dus, vooral omdat Theo Francken een van de toppers is binnen de partij en bij de federale verkiezingen van 2019 maar liefst 122.738 voorkeurstemmen haalde. Francken werd nationaal bekend als staatssecretaris voor Asiel en Migratie, een functie die hij uitoefende tussen 2014 en 2019.

De Vlaamse lijst wordt getrokken door Ben Weyts (Beersel), opgevolgd door Nadia Sminate (Londerzeel) en Katrien Houtmeyers, en geduwd door Mark Demesmaeker (Halle). Hier wel een verrassing dus, want Houtmeyers maakt de overstap van het federaal naar het Vlaams parlement. In 2019 stond zij voor het eerst op de federale kieslijst en werd met liefst 12.027 voorkeurstemmen verkozen tot Kamerlid. Daar volgt ze tot op vandaag de commissie economie op en is ze plaatsvervangend lid voor de commissies sociale zaken en buitenlandse betrekkingen. Daarnaast is ze medeoprichtster van Primetime Communication Group, een gekend Leuvens communicatiebedrijf.

In het Vlaams parlement wil zij graag onze regio vertegenwoordigen, een functie die Lorin Parys open liet toen hij vorig jaar al zijn politieke mandaten stopzette om CEO te worden van de Pro League.

Lees meer over