Rode Kruis-Vlaanderen haalt 500.000 euro op voor humanitaire hulp in Marokko

19 september 2023 | 09u39 | Gepost door redactie
Rode Kruis
Rode Kruis-Vlaanderen heeft tot dusver al zo'n 500.000 euro ingezameld naar aanleiding van de aardbeving in Marokko. Daarmee financiert de organisatie mee de hulpverlening in het rampgebied. Het geld wordt er ingezet om de slachtoffers in hun basisnoden te voorzien, zoals onderdak, proper water, voedsel en medische hulp. De stad Leuven schenkt 20.000 euro aan Marokko.

Daarnaast stuurt Rode Kruis-Vlaanderen ook een ervaren medewerker naar Marokko om er de hulpacties mee te coördineren. De teller van Rode Kruis-Vlaanderen, naar aanleiding van de steunactie voor de slachtoffers in Marokko, staat momenteel op zo'n 500.000 euro. Dat gaat zowel over de eigen fondsenwerving van de organisatie, als over steun van de Vlaamse overheid. "En die steun is nodig, want de situatie in de regio ten zuidwesten van Marrakesh blijft zorgwekkend. De situatie ter plaatse in Marokko is tot op vandaag nog steeds precair. De aardbeving heeft intussen al meer dan 3.000 dodelijke slachtoffers geëist en er zijn duizenden gewonden. Ook de materiële schade is groot, waardoor de impact op huisvesting – zeker in de zwaarst getroffen gebieden – enorm is", zegt Sofie De Jaeger, Manager Internationale Samenwerking bij Rode Kruis Vlaanderen.

"Bovendien dreigt de komende weken ook het gevaar van de koudegolven in het Atlasgebergte, wat de situatie voor de slachtoffers extra zorgwekkend maakt. De 500.000 euro hulp vanuit Vlaanderen om deze slachtoffers te ondersteunen, is dus meer dan welkom", aldus De Jaeger.

Het geld wordt ingezet via het Duitse Rode Kruis, dat historisch al langer actief was in Marokko en daardoor nu ook de Marokkaanse Rode Halve Maan bijstaat in hun humanitaire hulpacties na de aardbeving.

“Concreet voorzien zij er in de acute noden van de slachtoffers. Dat zijn op dit moment nog steeds de basiszaken, zoals onderdak, proper water, voedsel en hygiëne-artikelen. Daarnaast zijn ook medische hulp en psychosociale ondersteuning uiteraard essentieel. En verder sturen we ook één van onze ervaren hulpverleners naar het rampgebied, om onze collega’s van de Rode Kruisverenigingen ter plaatse te ondersteunen bij de coördinatie", aldus nog De Jaeger.

"Omdat de noden ter plaatse nog lange tijd hoog zullen blijven, blijft ook extra financiële steun meer dan welkom. Iedereen die wil, kan dus nog steeds een steentje bijdragen via het rekeningnummer BE53 0000 0000 5353 met vermelding 'aardbeving', of simpelweg online via rodekruis.be/aardbeving", besluit De Jaeger.