Provincie investeerde meer dan tien miljoen euro in fietsinfrastructuur

F24
De provincie Vlaams-Brabant investeerde in 2023 8,6 miljoen euro in 32 fietsprojecten. Daarbovenop ging er zo’n twee miljoen euro naar de fietssnelweg F24 tussen Leuven en Tienen. Door te investeren in kwaliteitsvolle fietssnelwegen wil ze bijdragen aan een veiliger mobiliteitsnetwerk zodat Vlaams-Brabanders ook meer de fiets gaan gebruiken.

De realisatie van zeven projecten zorgde ervoor dat er in Vlaams-Brabant in 2023 7,7 kilometer nieuw aangelegde fietssnelweg bijkwam. Op vijf andere plaatsen kwam er ook verlichting op de fietssnelwegen.

“Vorig jaar werden er heel wat kilometers fietssnelweg aangelegd. Op de fietssnelweg F24 kwam er tussen Leuven en Boutersem 4,6 kilometer bij. Een nieuwe brug op het traject zorgde voor een vlotte doorstroming over de Bierbeekstraat. Het nieuwe stuk fietssnelweg werd ook volledig verlicht”, zegt Tom Dehaene (CD&V), gedeputeerde voor mobiliteit. Andere projecten werden gerealiseerd op de F24 in Leuven.

Tien kilometer nieuwe bovenlokale functionele en recreatieve fietspaden

Acht gemeenten in Vlaams-Brabant ontvingen subsidies voor het aanleggen van nieuwe fietsinfrastructuur. In 2023 werd er tien kilometer nieuwe fietspaden gerealiseerd en in verschillende gemeenten verlichting geplaatst.

“De gemeenten hechten veel belang aan veilige fietsinfrastructuur. Wij willen hen daar zo goed mogelijk in ondersteunen”, zegt gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V). “Zo werd er in Bekkevoort 1,6 kilometer nieuwe fietspaden aangelegd langs de Eugeen Coolstraat met behulp van subsidies uit het Fietsfonds. En werd er naast nieuwe fietspaden ook verlichting geplaatst op de Leuvensestraat in Oud-Heverlee. Ook Aarschot, Bierbeek, Lubbeek en Boutersem voerden werken uit voor veiligere fietsinfrastructuur in hun gemeente.”

De subsidies voor de fietssnelwegen en functionele fietsinfrastructuur komen uit het Fietsfonds. Fietsinfrastructuur op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk die voldoet aan een aantal normen rond comfort, breedte en inrichting, kan daardoor tot negentig procent of voor fietssnelwegen zelfs volledig gesubsidieerd worden. Het fietsfonds is een overeenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams gewest.

Overzicht gerealiseerde fietsprojecten in 2023:

Fietssnelwegen:

F24 in Bierbeek (verlichting)

F24 in Boutersem (verlichting)

F24 in Leuven (verlichting)

F24, Leuven-Bierbeek-Boutersem (infrastructuur)

Bovenlokaal functioneel en recreatief fietsnetwerk:

Aarschot, Betekomsesteenweg

Bekkevoort, Eugene Coolsstraat (fase 1)-Berkstraat

Bierbeek, Opvelpsestraat

Boutersem, Willebringen-Willebringsestraat

Boutersem, Willebringen-Willebringsestraat (tussen Torenhofstraat en gemeentegrens (Tassinstraat E2)

Hoegaarden, Willebringen-Kumtichsesteenweg

Lubbeek, Ganzendriesstraat-Pellenbergstraat

Oud-Heverlee, Leuvensestraat (nabij Reigersstraat tot Pastoor Tilemansstraat)

Tienen, Willebringen-Hoxemsesteenweg

Tienen, Willebringen-Tassinstraat

Lees meer over