Politie controleert extra op gsm-gebruik achter het stuur in maart

Gsm achter stuur
Het parket van Leuven roept, net als zangeres Pommelien Thijs, alle bestuurders op om zich bewust te zijn van de gevaren die het gebruik van een gsm achter het stuur met zich meebrengt. Daarom zal er in maart specifiek gecontroleerd worden op gsm-gebruik achter het stuur.

"Het is algemeen bekend dat het gebruik van een mobiel elektronisch apparaat achter het stuur het risico op ongevallen aanzienlijk verhoogt. Om deze reden organiseert het parket Leuven tweemaal per jaar, in maart en in september, een actiemaand gericht op het gebruik van de gsm tijdens het rijden. Tijdens deze vierde editie wordt het parket Leuven strenger in haar handhaving. Bij een overtreding zal er niet alleen een proces-verbaal worden opgesteld, maar zal het rijbewijs voor alle bestuurders van motorvoertuigen onmiddellijk ingetrokken worden voor de duur van vijftien dagen", zegt Ellen Durie, woordvoerster van het parket van Leuven.

Handhaving tijdens actiemaanden en nationale actiedagen

Tijdens de actiemaanden in maart en in september, georganiseerd door parket Leuven, stelt de politie voor alle weggebruikers die een overtreding begaan op het gebruik van de gsm achter het stuur een proces-verbaal op. Daarenboven zal het rijbewijs van alle bestuurders van motorvoertuigen onmiddellijk ingetrokken worden voor de duur van vijftien dagen. De bestuurders worden nadien gedagvaard voor de politierechtbank.

Voor de bestuurders van rijwielen legt het parket een minnelijke schikking (geldboete) op. Bij gevaarlijk rijgedrag zal het parket beslissen om de fietser alsnog te dagvaarden voor de politierechtbank.

Handhaving buiten actiemaanden

"Bij een overtreding door professionele bestuurders van motorvoertuigen wordt altijd een proces-verbaal opgesteld. Het dossier wordt daarna aan het parket overgemaakt. Het parket zal de professionele bestuurder vervolgens dagvaarden voor de politierechtbank. Voor alle andere bestuurders van motorvoertuigen die betrapt worden op het gebruik van een mobiel elektronisch apparaat achter het stuur, volgt een geldboete (onmiddellijke inning opgelegd door de politie) van 174 euro", zegt Durie.

"Indien de bestuurder door de overtreding andere weggebruikers in gevaar brengt of de overtreding onder gevaarlijke omstandigheden plaatsvindt, dan heeft de politie de mogelijkheid om contact op te nemen met de magistraat van wacht om het rijbewijs onmiddellijk in te laten trekken voor de duur van vijftien dagen. Meerderjarige bestuurders van rijwielen, inclusief elektrische fietsen en e-steps, krijgen een geldboete (onmiddellijke inning opgelegd door de politie) van 174 euro opgelegd als ze hun gsm gebruiken wanneer ze in beweging zijn", besluit Durie.

Lees meer over