Nest hoornaars gevonden in Oud-Heverlee, probleem hiermee niet opgelost
De dieren zijn oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-China en zijn een heuse bedreiging, niet alleen voor de bijengemeenschap in ons land maar ook voor landbouwers, de fruitteelt en anderen. “Wanneer ze aanvallen, doen ze dat in groep. Er is een groot verschil tussen wespen en hoornaars. De wespen, die bij ons leven, noemen we de gewone of Duitse wesp, die heeft de typische zwart-gele strepen. Dit beestje gaat vooral op zoek naar vlees en daarom verstoren ze vaak een barbecue. In augustus moet je ook opletten met frisdrank want tegen dan gaan ze op zoek naar suikers, die krijgen ze dan niet meer van hun larven. Hoornaars daarentegen hebben een heel andere goesting, zij gaan vooral op zoek naar eiwitten. Die vinden ze in insecten zoals vliegen, muggen, vlinders en zelfs spinachtigen maar ze zullen dus ook mensen aanvallen indien zich bedreigd voelen, anderzijds zitten hun nesten meestal torenhoog in bomen.”
Maakte al doden
De Aziatische variant is in elk geval een groter probleem dan de Europese hoornaar. “Waar een Europees nest zo’n 400 tot 600 dieren telt, loopt dat bij de Aziatische soort al snel op tot 2000 tot 5000 beesten. Als je weet dat ze, los van aanvallen, ook nog eens een gif in je huid spuiten, en zoals gezegd in groep aanvallen, snap je het probleem. In ons land valt het nog mee maar in Frankrijk zijn er al gevallen bekend waar mensen overleden na een aanval.”
De dieren bestrijden is ook niet evident. Enerzijds is er het feit dat ze zich massaal kunnen vermenigvuldigen, anderzijds zijn de nesten ook vaak niet makkelijk toegankelijk om te vernietigen. “Een koningin kan 50 tot 500 nieuwe koninginnen maken en die kunnen, tot 60 kilometer, migreren en dus voor nieuwe nesten zorgen. Het aantal kan dus snel exponentieel stijgen. In het Spaanse Galicië begon het, 10 jaar geleden, met 2 nesten, nu kleurt de kaart er volledig rood. In 2018 waren er al 27.705 nesten. Ook elders in Spanje, maar ook in Frankrijk en Portugal, zijn er al 12 tot 15 nesten per vierkante kilometer, dat lijkt me voldoende reden tot ongerustheid want het aantal steekincidenten stijgt evenredig, ook voor ons land.”
Lees verder onder de foto.
Ons land deelt in de klappen
In België werden er, in 2020, al meer dan 400 meldingen geregistreerd tegen de maand oktober en vonden specialisten er 87 nesten. “In 2021 zaten we in oktober al met een 100-tal nesten en vermoedelijk zullen we rond de 140-150 nesten eindigen dit jaar. Daarom dat we nu moeten optreden vooraleer het te laat is.”
Ook in Aarschot was er een probleem maar, tot vandaag, werd er daar geen nest gevonden, ook al werd er naarstig naar gezocht, hoe kouder het wordt hoe moeilijker het wordt. “We deden dat met vrijwilligers van de lokale imkersgilde ISABO. Er zijn zelfs mensen van Leuven, Westerlo en Kaggevinne (Diest) komen meezoeken, zonder succes. Aziatische Hoornaars zijn meesters in het verstoppen van hun nesten. Het embryonale nest, zeg maar daar waar de koningin haar eerste eitjes legt, wordt vaak laag bij de grond gemaakt. Dit nest groeit dan uit tot een primair nest maar daarna gaan ze meestal hun heil veel hoger zoeken en verhuist het nest veel hoger in de bomen. We proberen hen te lokken met een wiekpot met lokvloeistof en een lont. Als we de hoornaar kunnen vangen, kunnen we die merken, zo kunnen we proberen hun nest te vinden. We zijn nu ook bezig met een elektronisch trackingsyssteem dat nog in een testfase zit.”
Er is ook goed nieuws want in de winter sterven de nesten in onze contreien nog uit. “Anderzijds gaat de koningin, die wel tot anderhalf jaar kan leven, in winterslaap. In het voorjaar zal ze gaan eten om terug eitjes te kunnen leggen en dan begint het terug van vooraf aan. We zijn van het probleem dus nog niet verlost.”
Meer informatie kan je vinden op de website van het VBI, www.vlaamsbijeninstituut.be.”