Natuur en Bos beloont honden die aan de leiband lopen

honden
Het is heel belangrijk dat honden, hoe groot of klein ze ook zijn, aan de leiband blijven in de natuur. Daarom houdt het Agentschap voor Natuur en Bos  extra toezicht op loslopende honden. 

Vooral in de lente is de natuur erg kwetsbaar. De eerste kieviten komen uit hun ei en jonge hazen lopen weer rond. Eenden zitten op hun nest of hebben net jongen gekregen. Reekalfjes liggen heel stil in het hoge gras of tussen de bladeren en struiken in het bos. Rondsnuffelende honden die van het pad gaan, kunnen de dieren in hun rust opschrikken. Sommige dieren lopen zich uit angst letterlijk te pletter, raken gekwetst of worden zelfs gedood. Elk jaar sterven er verschillende dieren, omdat ze doodgebeten of opgejaagd worden door een loslopende hond.

Niet alle schade die een loslopende hond aanricht, is zichtbaar. Het geurspoor dat een hond achterlaat, maakt dieren die er mee in aanraking komen angstig. Wanneer een reekalf in aanraking komt met een hond, bestaat de kans dat het moederdier het jong achterlaat, waardoor het uithongert en sterft.

Bescherm je eigen hond

Een loslopende hond loopt ook zelf gevaar. Hij kan aangevallen worden door een everzwijn of een andere hond. In bermen is er altijd kans op aanwezig rattenvergif of giftige zwammen, met alle gevolgen van dien. Ook bestaat de kans dat je hond door een auto op een aanpalende verkeersweg wordt aangereden. Bovendien vallen loslopende honden die de natuur intrekken vaker ten prooi aan ziektes of andere beestjes, zoals bijvoorbeeld vogelgriep en teken.

Bescherm de andere bezoeker

Iedereen wil van de natuur genieten, met of zonder hond. Hondeneigenaars gaan er vaak van uit dat hun hond lief en trouw is en geen gevaar of bedreiging vormt. Wellicht is dat in vele gevallen ook zo, maar een dier is nooit 100 % voorspelbaar. Een hond kan schrikken en onverwacht reageren. Ook lieve en trouwe honden kunnen als ze loslopen, vooral voor kinderen, beangstigend overkomen. 

Verscherpte controles

Om al die redenen houdt Natuur en Bos de komende weekends verscherpt toezicht. De boswachters en natuurinspecteurs zullen twee weekends extra controles uitvoeren. Er wordt geen oogje dicht geknepen. Wie zijn hond niet aanlijnt, wordt gesanctioneerd en krijgt een boete van 80 euro. Een bedrag dat bij recidive of meer dan één hond verder kan oplopen.

Wie zijn hond wel aan de lijn houdt, krijgt een beloning voor de hond in de vorm van een doosje met hondensnacks. 

Hondenlosloopzones

Honden horen in bossen en natuurgebieden aan de leiband. Wil je toch je hond vrij uitlaten? Bezoek dan één van de vele hondenlosloopzones. Op deze plaatsen kunnen honden, onder het waakzame oog van hun baasjes, veilig vrij rondlopen en ravotten. Een overzicht van de hondenzones van Natuur en Bos vind je op www.natuurenbos.be/hondenzones.

Meer informatie en handige tips vind je op www.natuurenbos.be/hondenaandeleiband.

Lees meer over