Na het dodelijk treinongeval in Wezemaal: Infrabel voerde campagne om spoorlopen tegen te gaan

3 April 2024 | 13u25 | Gepost door redactie
Illustratiebeeld

Het is verboden om op of langs de sporen te lopen, in 2022 vielen zo zes doden. Naast de zware menselijke tol veroorzaakten de 649 gevallen van spoorlopen in 2022 213.409 minuten vertraging.

Die minuten omgerekend betekenen tien uur vertraging per dag voor het treinverkeer. Deze dinsdagavond was het in Wezemaal helaas prijs. Een minderjarige jongen negeerde het rode licht, werd gegrepen door een trein en overleed.

Spoorwegbeheerder Infrabel voerde een studie uit bij een representatieve steekproef van de Belgische bevolking over hoe mensen zich in de buurt van de sporen gedragen. De resultaten zijn op zijn zachtst gezegd verbijsterend.

14 procent van de respondenten verklaarde de afgelopen zes maanden over de sporen te hebben gelopen op plaatsen waar het niet mag. Erger nog uit de studie, die eind 2018 werd uitgevoerd, blijkt ook dat, als daar gelegenheid toe zou zijn, 77 procent van de mensen de verkeersregels aan een overweg zou overtreden.

Om mensen bewust te maken van de gevaren van zich illegaal op het spoor te begeven en het oversteken van gesloten overwegen, hebben ze verschillende hulpmiddelen ontwikkeld. Dat zijn verschillende acties gekoppeld aan leeftijdsgroepen:

Lees meer over