Komt het WK wielrennen in 2030 opnieuw langs onze regio? De kans lijkt zeer reëel te zijn

WK Bondgenotenlaan

Na het wereldkampioenschap wielrennen op de weg in 2021 doorheen Vlaanderen en met als finale in Leuven, is Brussel van plan om het WK wielrennen in 2030 binnen te halen. We vroegen in Leuven, Bertem Oud-Heverlee en Huldenberg hoe ze er tegenover stonden dat ze opnieuw bij een WK konden betrokken worden.

Brussel stelde zijn kandidatuur voor 2030 naar aanleiding van het tweehonderdjarige bestaan van België.

“Ik had nog geen weet van de kandidatuur van Brussel, we zullen het wel horen indien we er deel van uitmaken. We hebben nog veel werk op de plank met het WK gravelbike komende herfst in onze gemeente en in Oud-Heverlee. In 2027 organiseren we dan weer de World Transplant Games, dat zal ook flink wat werk kosten. Met dat WK zijn we dus niet bezig”, aldus Leuvense schepen van Sport Johan Geleyns (CD&V).

Bertems burgemeester Joël Vander Elst (Gemeentebelangen-Open Vld) is enthousiast en ziet mogelijkheden. "Het is nog lang vooraleer we 2030 zijn en ik heb het parcours nog niet gezien. Wel heb ik al horen vallen dat er deels over ons grondgebied zou gekomen worden. Via Duisburg zouden ze dan bij ons terecht komen op de Bredeweg om zo naar Oud-Heverlee te gaan. We moeten het allemaal nog eens bekijken, nog niets is officieel, maar we voelen al een enthousiasme opborrelen", klonk het bij Vander Elst.

Oud-Heverlees burgemeester Bart Clerckx (CD&V) ziet zo'n WK in eigen gemeente wel zitten. "Ik zou met een piste en dus parcours via Korbeek-Dijle door onze gemeente voor dat WK best tevreden zijn. Oud-Heverlee zou dat van harte verwelkomen", wist Clerckx te melden vanop vakantie in Costa Rica.

Ook Huldenberg was betrokken bij het WK wielrennen in 2021. “We zijn er niet mee bezig, tot 2030 is het nog enorm lang. Indien er interesse zou zijn om ons hierbij te dan zullen we het wel binnenkort horen net voor de Brabantse Pijl. Het zou een logischere piste zijn moesten ze doorheen Waals-Brabant en een deel Oost-Vlaanderen hun omloop uittekenen. Indien het langs onze kanten zou komen, dat zien we dan wel weer”, reageerde Huldenbergs burgemeester Danny Vangoidtsenhoven (Open Vld).

Julian Alaphilippe
WK

Lees meer over