Ideaal Wonen in Huis en Tuin in Brabanthal: “Je weet pas wat je mist als het er niet meer is”

Ideaal Wonen

Van zaterdag 26 maart tot en met zondag 3 april vindt in de Leuvense Brabanthal de 48ste editie plaats van de populaire beurs Ideaal Wonen in Huis en Tuin. Voor mensen met verbouwingsplannen de ideale uitstap om inspiratie op te doen maar ook voor leuke ideeën voor de tuin is deze beurs een topper. “We zijn erg blij dat we de beurs weer kunnen organiseren na twee jaar afwezigheid door de coronamaatregelen”, zegt organisator Stefan Frissen.

De Belg en zijn woning… het is een gouden combinatie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beurzen over wonen het bijzonder goed deden in ons land voor de coronacrisis. Eén van de absolute toppers in ‘beursland’ was Ideaal Wonen in Huis en Tuin in Leuven en na twee jaar van verplichte afwezigheid is de populaire beurs weer terug van weggeweest, tot groot plezier van organisator Stefan Frissen. “Wie bouw- of verbouwingsplannen heeft of zijn woning wil herinrichten, kijkt enorm uit naar deze beurs. Een veranda plaatsen, de garage vergroten, de badkamer vernieuwen, de tuin (her)aanleggen…Wat je ook van plan bent, voor goed advies en degelijke informatie kan je altijd terecht op deze beurs. Het is voor de bezoekers de ideale plaats om prijs en kwaliteit te vergelijken. De hele beursoppervlakte beslaat maar liefst 10.000 m² dus er is zeker voldoende ruimte om inspiratie op te doen”, aldus Stefan Frissen.

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play

In 2020 moest je Ideaal Wonen nog van de kalender schrappen door de coronamaatregelen. Je bent ongetwijfeld blij om alsnog de 48ste editie te kunnen aankondigen?

“Enorm! We moesten Ideaal Wonen in 2020 een week voor de algemene lockdown in maart annuleren. Op dat moment hadden we al kosten gemaakt die we niet meer konden recupereren. Het najaar was ook nog heel onduidelijk. In welke wereld zouden we leven in september, oktober of november? Dat konden we onmogelijk inschatten. Ook andere bekende beurzen zoals de Biënnale Interieur Kortrijk en de Boekenbeurs werden geannuleerd. Het was enorm jammer want Ideaal Wonen was de laatste jaren aan een opmars bezig. De beurs stond echt op de kaart. Na twee jaar stilstand zijn we gelukkig terug van de partij, nota bene negen dagen op rij.”

Zonder speciale coronamaatregelen?

“We zitten ondertussen in code geel en dat betekent dat de mondmaskerplicht vervalt. Ook de Covid Safe is verdwenen ondertussen. De bezoekers kunnen dus in alle vrijheid genieten van hun bezoek aan Ideaal Wonen. Tot midden januari was er nog een beetje onzekerheid maar de coronacijfers gingen gelukkig de goede richting uit. Ik merkte het trouwens ook bij de standhouders. In het begin van het jaar was er nog enige aarzeling maar daarna groeide het vertrouwen weer. Onze beurs is trouwens volledig uitverkocht.”

Hoe is de sector van de beurzen eigenlijk uit de coronacrisis gekomen?

“Het was een moeilijke periode voor onze sector. De markt trekt nu gelukkig weer aan, zowel bij exposanten als bij bezoekers. Het goede aspect is dat de interesse niet is verdwenen bij de mensen na twee jaar van stilstand. Sterker nog, er is meer interesse in vergelijking met vroeger. Misschien is dat het positieve effect van de coronacrisis. Je weet pas wat je mist als het er niet meer is.”

Wat mogen de mensen verwachten op de 48ste editie van Ideaal Wonen?

“Naar goede gewoonte veel beleving en een breed aanbod. Van bouwen tot verbouwen en van wellness tot het buitenleven…Er is dit jaar ook veel aandacht indoor decoratie. Verder stel ik vast dat er ook meer standhouders zijn die producten aanbieden die te maken hebben met de evolutie naar elektrificatie. Energie is een ‘hot topic’ tegenwoordig en dat merken we in het aanbod van Ideaal Wonen. Alle nieuwe technieken zijn aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan de meest moderne zonnepanelen. Verder hebben we ook de meer traditionele producten in de aanbieding zoals sauna’s, pergola’s en jacuzzi’s. Er is zelfs een standhouder die het herstofferen van meubels in de aanbieding heeft en dat is toch ook bijzonder.”

Nu het weer mag: er is toch ook een leuke bar?

“Zeker wel. We hebben een tuinbar voorzien en een restaurant. De mensen kunnen daar even verpozen en genieten van een glas champagne of lekkere wijn. Of van een welverdiend hapje. Leuk gegeven is dat in de tuinbar ook een testcentrum voor elektrische grasmaaiers wordt geïnstalleerd. Beleving is altijd al een belangrijk aspect geweest op Ideaal Wonen en we blijven met veel enthousiasme trouw aan die traditie. Uiteraard is er ook weer een Nocturne (1 april, nvdr) waarop we de bezoekers graag trakteren op een lekker glas. We willen de mensen in de watten leggen, zeker na twee jaar afwezigheid door de coronapandemie.”

Meer info op www.ideaalwonen.be. Een toegangsticket tot Ideaal Wonen in Huis en Tuin kost 6 euro maar wie gratis naar de beurs wil gaan, kan in Passe-Partout een ticket vinden dat je kan uitknippen. Ook op de website van Ideaal Wonen kan je een gratis ticket downloaden. Op weekdagen is de beurs geopend van 14 tot 19 uur en op zondag van 11 tot 18 uur.

Ideaal Wonen

Lees meer over