Frederik Hautain uit Lubbeek publiceert eerste roman ‘Hij komt terug’

19 februari 2024 | 10u12 | Gepost door annpeeters
boek
Op 22 februari verschijnt Frederik Hautains (40) debuutroman ‘Hij komt terug’ bij Uitgeverij Vrijdag. 

Frederik groeide op in Aarschot en vond als kind al snel de weg naar boeken en beeldverhalen. Die voorliefde resulteerde in de publicatie van menig graphic novels, proza en dichtbundels. En nu voegt hij met ‘Hij komt terug’ ook romanschrijver toe aan zijn palmares. “Het eerste idee voor dit verhaal had ik al in 2010. Ik heb ook heel veel jaren gewoon niet aan het boek geschreven. Pas in de zomer van 2019 ben ik er echt gas op beginnen geven. De tijd was toen rijp en ik hoop oprecht iets teweeg te kunnen brengen bij de lezers”, klinkt het bij Frederik.

“Een prachtig en buitengewoon goed boek.” Dat waren de woorden van een onafhankelijke corrector die het manuscript nog eens nalas vooraleer het in druk ging. Woorden die auteur Frederik Hautain alleen maar kunnen bekoren. Hautain is schrijver, scenarist en dichter. Hij is wars van hokjes en graag op diverse fronten actief. Van zijn hand verschenen eerder de graphic novels ‘De Walvis’ en ‘Meisjes van Medusa’, en de dichtbundel ‘Sterrenwacht’. ​ En op 22 februari debuteert hij als romanschrijver met ‘Hij komt terug.’

“Voor de buitenwereld zal het een beetje beschouwd worden als een carrièreswitch, maar je moet weten dat ik het eerste idee voor dit verhaal al in 2010 had en mijn eerste strip er pas in 2016 kwam. Ik heb ook heel veel jaren gewoon niet aan het boek geschreven. Pas in de zomer van 2019 ben ik er echt gas op beginnen geven.
​Ik bekijk gewoon welk idee ik heb en dan ga ik na of het iets beeldends en relatief kort is. In dat geval wordt het een strip of een graphic novel. Als het iets is waar heel veel vlees aan zit – zoals dit – dan wordt het een roman”, verduidelijkt de auteur.

Hij komt terug

De jonge statisticus Oskar Metsiers wil van de wereld verdwijnen. Meer zelfs: hij moet. Het noodlot heeft hem immers vaak genoeg getroffen. Alleen als hij alles achter zich laat, kan hij uit de klauwen van de dood blijven.

Oskar trekt naar Vlieland, een plaats los van alles, in een ander land, waar weinig mensen wonen, maar waar hij de taal nog steeds machtig is. Daar vindt hij onderdak bij Iwan, een taxidermist die gespecialiseerd is in het opzetten van meeuwen, en bouwt in de luwte een nieuw, bescheiden bestaan uit.

Tien jaar lang gaat alles beter, totdat Oskar op een dag gevonden wordt door het thuisfront en de vraag krijgt terug te keren. Oskar beschouwt de uitnodiging als een kans om de banden met het verleden voorgoed door te knippen en gaat erop in. Dat had hij beter niet gedaan.

Wees welkom op de boekvoorstelling

Wil je graag Frederik Hautain zelf aan het woord horen over zijn boek? Op 27 februari organiseert Uitgeverij Vrijdag een avond in het teken van zijn literaire debuut in de Optimist te Leuven. ​​Redacteur Silke Van Heymbeeck verwelkomt het publiek. Lieselotte Bijnens interviewt de auteur en Frederik Hautain leest voor.

Inschrijven kan hier.

Lees meer over