Discussie over paarden op de draaimolen: "Blijf van onze traditie af"

12 februari 2024 | 08u51 | Gepost door annpeeters
paardenmolen
Dierenrechtenorganisatie PETA wil dat er gestopt wordt met de productie en verkoop van draaimolens met dierenthema’s. "Waar halen ze het!?" , zegt André Bernaerts die jaren op de kermis stond met verschillende attracties. 

PETA stuurde een brief naar Aaron Landrum, CEO van Chances Rides, de grootste fabrikant van amusementsattracties in Nederland, met het verzoek aan het bedrijf om te stoppen met de productie en verkoop van draaimolens met dierenthema’s die het gebruik van dieren als vervoermiddel en amusement normaliseren en in plaats daarvan draaimolenfiguren te produceren in de vorm van auto’s, vliegtuigen, ruimteschepen, bulldozers en andere voertuigen of meer andersoortige ontwerpen, zoals vallende sterren, regenbogen en bezems.

"Dieren die gebruikt worden om ritjes op te maken en andere vormen van vermaak, zoals kamelen, paarden, olifanten en dolfijnen, worden vaak tot onderdanigheid geslagen, beroofd van alles wat natuurlijk en belangrijk voor ze is en afgeslacht als hun lichamen versleten zijn en de publieke opinie zich heeft gekeerd tegen dergelijke daden van menselijke overheersing over andere soorten. Daar moeten we vanaf.", zegt PETA. 

Nostalgisch erfgoed

"Hoe is het mogelijk", zegt André Bernaerts, die bijna zijn hele leven op de kermis gestaan heeft met verschillende attracties. "Waar houden mensen zich mee bezig? Nu willen ze de houten paarden bannen, omdat ze sommigen choqueren. Wat is het volgende? Auto's bannen, want die vervuilen, en dan de legertanks, want daar wordt oorlog mee gevoerd en tenslotte de molen zelf, want als die gebracht en opgehaald wordt, is dat vervuilend. Een paardenmolen is nostalgisch erfgoed, die mag nooit verdwijnen. Van onze traditie en nostalgie blijf je af!"

Lees meer over