50e 'Ideaal Wonen in Huis en Tuin' staat voor de deur

Ideaal Wonen
Begin september 2023 was ‘Ideaal Wonen Interieur & Lifestyle’ nog een groot succes en met de komst van de lente staat ‘Ideaal Wonen in Huis en Tuin’ weer voor de deur. Met de introductie van een extra beurshal kan je dit voorjaar nog meer trends ontdekken in het buitenleven. “De opmars van de regionale beurzen is na de coronajaren duidelijk opnieuw ingezet”, aldus organisator Stefan Frissen.

De Belg en zijn woning…het is en blijft een gouden combinatie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beurzen over wonen in de meest brede zin van het woord op veel interesse kunnen rekenen in ons land. Sinds de coronajaren is die evolutie zowaar nog in een stroomversnelling gekomen en dat merkt ook Stefan Frissen, organisator van de populaire Ideaal Wonen-beurzen in de Brabanthal in Leuven.

In september 2023 was hij samen met vele duizenden bezoekers nog een trotse getuige van een bijzonder geslaagde editie van ‘Ideaal Wonen Interieur & Lifestyle’: “Wie bouw- of verbouwingsplannen heeft of zijn woning wil herinrichten, kijkt enorm uit naar de beurzen. Een veranda plaatsen, de garage vergroten, de badkamer vernieuwen, de tuin (her)aanleggen…Wat je ook van plan bent, voor goed advies en degelijke informatie kan je altijd terecht op onze beurzen. De voorbije editie van ‘Ideaal Wonen Interieur & Lifestyle’ was alweer een groot succes in september vorig jaar. Maar we zitten nooit stil en nu kijk ik samen met de standhouders uit naar de voorjaarsbeurs ‘Ideaal Wonen in Huis en Tuin’, die trouwens haar 50e jubileum viert. Het is elke keer opnieuw spannend om zo’n grote beurs voor te bereiden maar als je het resultaat ziet en zoveel mensen kan helpen bij hun grote plannen dan is elke minuut van inspanning het meer dan waard geweest.”

De hamvraag ligt voor de hand maar we stellen ze toch: waarom is een bezoek aan ‘Ideaal Wonen in Huis en Tuin’ absoluut geen tijdverlies?

“Wel, de beurs is voor de bezoekers de ideale plaats om prijs en kwaliteit te vergelijken. De hele beursoppervlakte beslaat meer dan 10.000 m² met heel uiteenlopende standen. Er is dus zeker voldoende ruimte om inspiratie op te doen voor je plannen. Zelfs als je geen concrete plannen hebt, is een bezoek meer dan de moeite waard. Heel wat bezoekers zien onverwacht mogelijkheden om hun woonkwaliteit te verbeteren. Vlamingen worden nu eenmaal geboren met een baksteen in de maag. Het succes van Ideaal Wonen bewijst dat er meer dan een grond van waarheid zit in dat bekende gezegde. Of anders uitgedrukt: wonen in de meest brede zin van het woord is meer dan gewoon een praktische kwestie. De Belgen willen genieten in en aan hun woning, en dan is een bezoekje aan de beurs een bijzonder goed idee. De voorbije decennia groeide Ideaal Wonen uit tot een ‘must see’ voor mensen die willen bouwen, verbouwen of simpelweg op zoek zijn naar meer comfort in hun woning. Dat is een logische evolutie gezien het feit dat de Vlamingen veel aandacht besteden aan woonkwaliteit.”

Stefan Frissen
Organisator Stefan Frissen.

Merk je een verschil met de jaren voor en na de coronapandemie?

“Zeker wel. De regionale beurzen waren voor de coronajaren erg populair en tijdens de pandemie werd Ideaal Wonen dan ook erg gemist door de trouwe bezoekers. Gelukkig konden we een goede doorstart maken na die moeilijke periode wat heeft geleid tot nog meer interesse bij de mensen. Wat zou je willen? Iedereen werd door de coronaregels – hoe absurd ook soms – veroordeeld tot zijn of haar eigen woning en dan krijg je onvermijdelijk ideeën om je woonruimte beter te organiseren. Als organisator stel ik vast dat er bijzonder veel interesse is voor de beurs bij de particulieren, ondanks de mindere periode in de bouw. Dat merk je als je spreekt met trouwe bezoekers maar ook als je het enthousiasme ziet bij de standhouders. De standen waren sneller uitverkocht in vergelijking met eerdere edities. Kortom, de ‘animo’ is groot en dat doet ook mij als organisator veel plezier.”

Na de geslaagde najaarseditie staat nu de voorjaarseditie ‘Ideaal Wonen in Huis en Tuin’ op het programma. Wat mogen de bezoekers concreet verwachten?

“Na de geslaagde editie van ‘Ideaal Wonen Interieur & Lifestyle’ van vorig najaar verleggen we nu de focus op het buitenleven. Wat te verwachten? Alles wat te maken heeft met het buitenleven want de lente is in het land. En dan genieten we graag buiten met familie, vrienden en kennissen. Ik denk onder meer aan tuinmeubilair maar ook aan zwembaden en poolhouses. Het gaat echt heel breed, van de bekende merken tot specialisten in een welbepaald domein. De pijler vastgoed wordt op de komende editie ook mooi geïntegreerd. We hebben ook heel wat nieuwe spelers die er deze keer ook bij zullen zijn op ‘Ideaal Wonen in Huis en Tuin’.”

Ideaal Wonen

De beurs krijgt er een extra hal bij deze keer. Groeien is mooi maar blijft de balans tussen kwaliteit en kwantiteit wel behouden?

“Zeker wel. Er is één ding waar we niet van willen afwijken: kwaliteit boven kwantiteit. Dat is een goed principe waar we bewust trouw aan blijven. Het is juist dat er een beurshal bij komt maar die extra ruimte wordt kwalitatief ingevuld. ‘Ideaal Wonen in Huis en Tuin’ wil op een gezonde manier groeien en daarom leggen we ook de link naar meer duurzaamheid. Dat thema staat overal hoog op de agenda. Daarom gaan we ook samenwerken met vzw Dialoog. Die onafhankelijke organisatie helpt mensen om zo duurzaam mogelijk hun woondromen te realiseren. Op die manier krijg je de ondersteuning die je nodig hebt om het overzicht te bewaren in een snel evoluerende markt. Bezoekers van de beurs kunnen tijdens ‘Ideaal Wonen in Huis en Tuin’ ook infosessies volgen maar dan moet je wel op voorhand inschrijven via de website van Dialoog vzw.”

Het is inderdaad niet zo eenvoudig om het bos door de bomen te blijven zien met alle nieuwe ontwikkelingen…

“Nee, dat klopt. Net daarom kan een bezoek aan ‘Ideaal Wonen in Huis en Tuin’ wonderen doen om je plannen concreter te maken. Op de beurs krijg je een overzicht van de vele mogelijkheden en wel allemaal samen op één locatie. Ik denk onder meer aan de nieuwste isolatietechnieken maar ook aan de mogelijkheden van zonnepanelen en warmtepompen.

Ook in het buitenleven verandert er heel wat tegenwoordig. Zo zoeken steeds meer mensen naar opties om een laadpaal voor de elektrische wagen te plaatsen aan hun woning. Wel, op die evoluties spelen we graag in. Ideaal Wonen is en blijft een mooi platform om de consument goed te informeren.”

Tot slot, zijn er ook speciale dagen voorzien tijdens de beurs?

“Ideaal Wonen staat bekend voor de gezelligheid en de beleving. En voor deze beurs leggen we de lat opnieuw hoog. We beginnen er meteen goed aan met het openingsweekend op vrijdag 22 maart vanaf 14 tot 19 uur. Idem voor zaterdag en zondag opent de beurs al om 11 uur. Het hoogtepunt wordt de Nocturne op vrijdag 29 maart. De deuren openen om al 14 uur maar tussen 18 en 22 uur krijgen alle bezoekers een gratis drankje aan de ingang. Verder is er uiteraard ook dagelijks het restaurant in samenwerking met Retro Rent & Chardonnay Meerdael. Er zijn overigens meerdere cateringzones op de beurs. Ik heb echt het gevoel dat het een mooie editie gaat worden en dat is te danken aan 120 standhouders uit meer dan 40 sectoren maar uiteraard vooral aan de vele trouwe bezoekers.”

Meer informatie: op www.ideaalwonen.be

Tekst: Bart Mertens/Foto: Passe-Partout

Ideaal Wonen

Lees meer over