Hoe werkt de verdeling na een echtscheiding?

27 mei 2024 | 16u25 | Gepost door redactie
Koppel scheiding

Sta je op het punt om te gaan scheiden? Dat kan een erg emotionele en vervelende situatie zijn. Toch moeten de bezittingen en schulden goed verdeeld worden. Hoe je dat doet, hangt af van hoe je getrouwd bent. Was je in gemeenschap van goederen getrouwd, in beperkte gemeenschap van goederen of had je huwelijkse voorwaarden? Wij hebben het gevraagd aan advocatenkantoor Cazimir in Gent. Meer weten? Lees dan verder!

Bezittingen en schulden bij een echtscheiding

Bij een echtscheiding is het niet alleen nodig om de emotionele banden te verbreken, maar ook om de financiële banden door te snijden. Dit houdt in dat alle bezittingen en schulden, zoals hypotheekschulden, kredieten, creditcardschulden en schulden bij postorderbedrijven eerlijk verdeeld moeten worden tussen jou en je ex-partner. De manier waarop deze verdeling plaatsvindt, hangt af van de huwelijkse voorwaarden die jullie hadden afgesproken.

Verdeling bij (beperkte) gemeenschap van goederen

Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, zijn alle bezittingen en schulden van jullie samen. Bij een scheiding moeten deze dan ook eerlijk, meestal half om half, verdeeld worden. Voor huwelijken die na 1 januari 2018 zijn gesloten, geldt de beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alleen de bezittingen en schulden die jullie tijdens het huwelijk hebben opgebouwd samen zijn. Ook deze moeten eerlijk verdeeld worden tussen jou en je ex-partner.

Verdeling van de woning en inboedel

Bij een echtscheiding is de woning vaak een van de grootste bezittingen die verdeeld moeten worden. Als het een koopwoning betreft, moeten jullie beslissen wat ermee gebeurt. Opties zijn dat een van jullie de woning overneemt en de ander uitkoopt, of dat jullie het huis verkopen en de opbrengst verdelen. Naast de woning en financiële zaken moeten ook de spullen in en rond het huis worden verdeeld. Dit gaat om alles, van grote items zoals meubels en apparaten, tot kleine dingen als bestek en servies. Hoe jullie dit allemaal verdelen, kunnen jullie vastleggen in een echtscheidingsconvenant.

Verdeling van verzekeringen

Tot slot is het belangrijk om de verzekeringen te regelen, zoals levensverzekeringen, autoverzekeringen en inboedelverzekeringen. Jullie moeten de waarde van deze verzekeringen vaststellen en ze eerlijk verdelen tussen jullie beiden.

Advies bij echtscheiding

Bij een echtscheiding, vooral als er veel bezittingen en schulden zijn, is het slim om juridisch advies te zoeken. Een advocaat gespecialiseerd in familierecht kan je helpen een echtscheidingsconvenant op te stellen en zorgt ervoor dat de belangen van beide ex-partners goed worden behartigd.