Besparen door verzekeringen te vergelijken

15 mei 2024 | 10u56 | Gepost door redactie
Geld

Uit recente berichtgeving van het Planbureau blijkt dat voor 2024 een lichte stijging van de inflatie voorzien wordt. Waar eerder nog werd uitgegaan van een inflatie van 2,8 procent dit jaar, is die verwachting nu omhoog bijgesteld naar 3,0 procent. Overigens is de stijging van korte duur, daar voor 2025 een inflatie wordt verwacht van 1,8 procent. Mogelijk zet de daling in de inflatie in de periode daarna verder door. Om ook 2024 financieel goed door te komen, zoeken consumenten naar mogelijkheden om geld te besparen. Een relatief makkelijke manier is het zoeken naar de goedkoopste autoverzekering, de goedkoopste brandverzekering, enzovoorts.

Vaak wordt een verzekering afgesloten, om deze vervolgens jarenlang door te laten lopen tegen dezelfde polisvoorwaarden. Door nog eens goed naar het aanbod te kijken, blijkt mogelijk dat een vergelijkbare polis elders tegen een lagere premie kan worden afgesloten. In dit artikel lees je er meer over. 

Handige tools voor het vergelijken van premies 

Wie een inboedel- of bijvoorbeeld schuldsaldo verzekering afsluit, gebruikt een online tool om het aanbod van verschillende verzekeringsmaatschappijen met elkaar te vergelijken. Op basis van het resultaat van deze vergelijkingstool kan vervolgens de goedkoopste verzekering worden afgesloten. Het voorkomt dat men structureel te veel betaalt voor de afgesloten verzekeringen. Overigens geldt niet per definitie dat de goedkoopste verzekering ook de meest aantrekkelijke is. Houd bij het vergelijken van verzekeringen altijd rekening met de geboden dekking. Mogelijk is de dekking van de ene verzekeraar uitgebreider dan die van anderen, terwijl het verschil in prijs minimaal is. 

Gebruik deze tools niet alleen voor het afsluiten van een nieuwe verzekering. Zet het huidige aanbod met diezelfde tool ook eens naar de verzekeringen die je al hebt lopen. Loont het om over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij?

 Investeren in een duurzame woning 

Naast de besparing die het vergelijken van verzekeringen oplevert, is het interessant om je woning te verduurzamen. In de afgelopen paar jaar gingen veel huishoudens je voor op dit vlak. Onzeker is hoe de energieprijzen zich in 2024 zullen ontwikkelen, nu de oorlog in Oost-Europa zich voortzet. Voorkom dat een snelle stijging van deze prijzen invloed heeft op je bestedingsruimte, door je woning verder te verduurzamen. Dat hoeft geen honderden euro’s te kosten. Het gebruik van speciale plakstrips die tocht in huis tegengaan kan al een simpele eerste stap zijn. Deze strips koop je bij de lokale bouwmarkt of bestel je voor een paar euro online.