Na geweld op chauffeur De Lijn vraagt Vlaams Belang opnieuw maatregelen: "Ook in het Hageland is actie nodig"

Protest

Kort na het zware incident vorige week, waarbij een buschauffeur in Tienen het ziekenhuis werd ingeslagen, protesteert Vlaams Belang uit Scherpenheuvel-Zichem nu er opnieuw een incident is met een chauffeur van De Lijn op de Mannenberg in hun stad. Daar kreeg een chauffeur het aan de stok met drie allochtone jongeren nadat eentje niet bleek te beschikken over een geldig vervoersbewijs. Tijdens het tumult trapten de jongeren een klapdeur in en gingen toen aan de haal.

De partij protesteerde vrijdag al tegen de agressie tegen een chauffeur van de busmaatschappij in Tienen vorige week, die werd het ziekenhuis in geslagen na een conflict met jongeren. “Afgelopen vrijdag stond ik nog met collega’s Suzy Wouters, Jan Laeremans en Wim Verheyden, leden van het Vlaams Parlement, op een actie tegen het gebeuren in Tienen. De opeenvolging van zulke feiten, ook in landelijke gebieden als het Hageland, toont aan dat de problematiek ernstig moet genomen worden” benadrukt de voorzitter van Vlaams Belang en lid van de Kamer voor Volksvertegenwoordigers Joris De Vriendt die zich zwaar stoort aan de gang van zaken in Scherpenheuvel-Zichem.

Op de Mannenberg in Scherpenheuvel-Zichem maakten enkele heethoofden zwaar amok toen één van hen niet in het bezit bleek te zijn van een geldig vervoersbewijs. De chauffeur wees het trio hierop en vroeg om de nodige tickets te kopen, maar dat werd niet in dank afgenomen. De allochtone jongeren trapten daarbij de klapdeur van de bus aan diggelen. Mijn collega Verheyden heeft in het Vlaams Parlement al een hele reeks voorstellen gedaan om chauffeurs en passagiers van De Lijn te beschermen. Tot hiertoe is minister Lydia Peeters (Open-Vld) daar amper op in gegaan” vertelt De Vriendt.

Meer investeringen zijn nodig voor de veiligheid te garanderen

De partij zette hun protest al in de verf afgelopen week na het incident in Tienen en nog voor het nieuwe in Scherpenheuvel-Zichem.  “Wij ijveren voor een harde aanpak van de geweldplegers en er moeten dringend meer investeringen komen om de veiligheid beter te garanderen. Dat wil zeggen meer begeleiders, meer controleurs, meer camera’s en eindelijk bodycams voor de chauffeurs. Aan veiligheid wordt niets gedaan maar aan de vergroening en de elektrificatie van de busvloot kan zestig miljoen euro besteed worden. Dat krijg je toch aan niemand uitgelegd”, zegt het kamerlid uit Scherpenheuvel-Zichem.

Lees meer over