Binnen 2 jaar, na 30 jaar burgemeesterschap, zal het voor Manu Claes goed geweest zijn: “Meer tijd voor quality time"

Manu Claes

De huidige 64-jarige burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem Manu Claes (Cd&v) is geen kandidaat-burgemeester meer voor de verkiezingen in 2024, hij wordt lijstduwer van de partij. Claes is al 28 jaar burgemeester en wil zijn termijn nog uitdoen, daarna geeft hij de fakkel graag door. Claes zetelt ook al sinds 1995 in de provincieraad waar hij voorzitter is van de Cd&v-fractie. De nieuwe lijstrekker is gemeenteraadsvoorzitter Geert Janssens (55). Wij hadden met Claes en andere betrokkenen een gesprek. "Ik doe het nog heel graag hoor maar je moet ergens de fakkel doorgeven", zegt de huidige burgemeester. De nieuwe burgemeester begint zijn ambt in 2025. 

Claes zit intussen 34 jaar in de politiek. “Ik kreeg de microbe ingelepeld van thuis uit, mijn vader was ook schepen. In 1989 werd ik schepen en in 1995 burgemeester, dat ben ik intussen dus 28 jaar en dat maakt van mij één van de langs zittende burgemeester. Ik heb veel watertjes doorzwommen. Ik was 3 jaar burgemeester toen de regio, in 1998, getroffen werd door een grote waterramp. Dat was ongezien, Zichem liep onder water, en ik heb toen heel wat nachten niet geslapen, het was echt alle hens aan dek. Ook de coronacrisis was best heftig of wanneer je mensen ontmoet die geen inkomen hebben of iemand die een noodwoning nodig heeft, dan probeer je die te helpen”, vertelt Claes die dus in de volgende legislatuur het burgemeesterschap niet meer ambieert.   

Was het waard

"Het is goed geweest al die jaren en het was alle moeite en opofferingen zeker waard. Ik doe het nog altijd graag en het wordt wennen, maar het is nu tijd om anderen een kans te geven en het zelf wat rustiger aan te doen. Ik blijf deze legislatuur nog aan het roer staan, kwestie van mijn vrouw de kans te geven om te wennen aan het idee dat ik meer thuis zal zijn”, gaat de burgemeester lachend verder.

Grootse plannen heeft hij niet na 2024. “Mijn vrouw is al van vorig jaar met pré-pensioen en we gaan dan meer tijd voor mekaar hebben en voor de kinderen, dat maakt me blij. Vanaf 2025 zal ik dus geen uitvoerend mandaat (burgemeester, schepen) meer opnemen. Als lijstduwer zet ik mijn schouders wel onder onze vernieuwde Cd&v- ploeg.”

Lees verder onder de foto

Burgemeester Manu Claes bezoekt 't Steltje tijdens coronatesten
De burgemeester doorzwom heel wat watertjes, onder andere de coronacrisis

Gemeenteraadsvoorzitter aan het roer

Eén van die vernieuwers is de nieuwe lijsttrekker Geert Janssens, die al sinds 2013 in de gemeenteraad zetelt en beseft dat er heel wat uitdagingen op hem afkomen.  “Hoe dan ook moeten wij als partij blijven uitgaan van onze basisbeginselen. Een stad als Scherpenheuvel- Zichem moet een voorbeeld worden voor anderen. Mensen de wereld beter doen begrijpen en hen daarin bijstaan. Of het nu gaat om energietransitie of maatschappelijke integratie, het is nodig dat het lokale niveau hierin een meer nadrukkelijke rol opneemt”, zegt Janssens die beseft dat hij drukke tijden tegemoet gaat. “Niet enkel professioneel met opeenvolgende crisissen maar ook als echtgenoot en vader van Ferre (2001) en Ine (2005).”

Hoe dan ook zal de partij bij de volgende verkiezingen onder eigen naam opkomen.

Lees meer over