120 jaar oude ijskelder wordt winterverblijf voor vleermuizen

vleermuizen

In Scherpenheuvel-Zichem opende Regionaal Landschap Noord-Hageland een nieuw winterverblijf voor vleermuizen. Ze verbouwden hiervoor een vroegere ijskelder in het park achter landhuis Michiels. Met het initiatief willen ze helpen om de populatie op peil te houden. 

Ijskelders werden vroeger, toen er nog geen ijskasten waren, gebruikt om ijs te bewaren. De kelder werd zo’n 120 jaar geleden gebouwd en in de winter werd het ijs van de nabijgelegen vijver gehaald om het in de kelder te bewaren en, wanneer het warmer werd, er voedsel in te bewaren. 

De kelder werd door Regionaal Landschap Noord-Hageland, in samenwerking met Vlaspit, vrijgemaakt want doorheen de jaren was die gevuld geraakt met grond en afval. Ook de toegang werd vrijgemaakt en het trapje naar de kelder werd hersteld.

De ijskelder zal nu dienst doen als winterverblijfplaats voor vleermuizen, die zijn in Vlaanderen kwetsbaar en zelfs bedreigd. Zodra de dieren de weg naar de kelder hebben gevonden zullen de deuren op slot gaan zodat de vleermuizen niet gehinderd kunnen worden door bezoekers. Zelf kunnen de dieren wel naar buiten en weer naar binnen. 

 

vleermuizen

Lees meer over