Zuster Amandina van Gasthuiszusters nu ook overleden: "Het boek van de Augustinessen wordt steeds dunner"

Amadina

Zuster Amandina van de Gasthuiszusters overleed op zondag 11 februari, ze was 96 jaar. Daarmee verliest Diest opnieuw een zuster van de Gastuiszusters, recent nog overleed zuster Rita.

Amandina werd geboren in Tessenderlo op 30 augustus 1930. “Het was een stille zuster en ze was zeer eenvoudig, ik heb haar goed gekend”, zegt pastoor Felix Van Meerbergen in Diest.

Àls prille twintiger koos ze voor een leven bij de Gasthuiszusters en trad ze toe op 3 september 1951, door professie werd ze opgenomen in de religieuze gemeenschap op 5 mei 1953. Voor haar kloosternaam, ze werd geboren als Marie-José Tessens, ging ze voor de naam van een zalig- en heiligverklaarde zuster uit de buurt, met name zuster Amandina van Schakkebroek.

“In het ziekenhuis deed ze de was en ze maakte ook overleden mensen op”, weet Van Meerbergen.

In Diest was ze meer dan geliefd, zowel in het klooster, het gast- en ziekenhuis en de markt.

“De was doen voor iemand die geen hulp had, was voor jou vanzelfsprekend. Je stond niet alleen ten dienste van de levenden, maar ook van de stervenden én van de doden. Waken bij wie eenzaam was, de benodigdheden voor de ziekenzalving bewaren en onderhouden, de koelcellen van het mortuarium schoonmaken,… niets was jou te veel”, luidt het in haar overlijdensbericht.

Zuster Amandina overleed in het woonzorgcentrum Sint Jozef in Rillaar.

“Het boek van de Augustinessen wordt steeds dunner maar ze blijven onvergetelijk”, zegt Van Meerbergen nog.

Afscheid wordt genomen van zuster Amandina op dinsdag 20 februari om 10.30 uur in de Allerheiligenkapel (Allerheiligenberg 40 in Diest), een laatste groet kan je brengen op maandag 19 februari, van 19 tot 19.30 uur, in het uitvaartcentrum Julis, in de Vervoortstraat 11 in Diest.

Lees meer over